Вълната притежава свойства, които на пръв поглед сякаш си противоречат - да е едновременно водоустойчива и да абсорбира водата, при студ пази топло, а в противен случай охлажда, устойчива е и на огън. Всичко се крие в уникалната ѝ структура.

За разлика от гладките синтетични влакна, тези на вълната са покрити от фини продълговати плочици, чиито върхове са насочени в една и съща посока - към върха на влакното. Това позволява плъстенето на вълната и превръщането ѝ в плътни материи, каквато е филцът например. Сплъстяването се получава в резултат от напасването и "заключването" между плочиците по повърхността на вълненото влакно. На това се дължи и "степването" при неподходящо пране.

Снимка 408318

Източник: iStock

Плочиците са изградени от т.нар. кутикулни клетки, чиято повърхност е покрита с восък и това прави вълната устойчива на вода и дъжд. Някога нашите деди са се предпазвали от дъжда с ямурлуци от вълна. Същото качество прави вълната трудна за замърсяване.

Същевременно вътрешността на влакното е изпълнена с кортикални клетки и мембрана, в която връзките са по-слаби и влакното е податливо на разграждане от силно алкални вещества, затова вълната е препоръчително да се пере с препарати с неутрално pH.

Гъвкавостта, разтегливостта, устойчивостта и неподатливостта на мачкане се дължат на най-малкия компонент в структурата на влакното - молекула с форма на спирала или пружинка. Тези молекули са обкръжени от вещество, което лесно се свързва с водата и така вълната може да задържи вода до 30% от теглото си, без да изглежда мокра.

Снимка 408319

Източник: iStock

Върху повърхностните плочици има малки пори, през които влагата навлиза във вътрешността на влакното, а когато вълната абсорбира вода, това е съпроводено с отделяне на топлина. Така ако сме облечени във вълнени дрехи и излезем от топлата стая навън в студено и влажно време, дрехите ще погълнат влагата и ще отделят топлина. Когато се върнем обратно на топло, същата влага ще се изпари и това ще ни охлади. Затова старите хора казват, че вълната поддържа температурата на тялото и нито ни става прекалено горещо, нито студено.

Задържането на топлина се дължи и на още един фактор - вълнената дреха и изпълнена с миниатюрни въздушни пространства, въздухът в които се сгрява от тялото ни и служи като изолация.