Както повечето хора по света се грижат за котки и кучете в домовете си, така в Швейцария е много често срещано да се отглеждат като домашни любимци морски свинчета.

Тези животни се третират като членове на семейството и то до такава степен, че страната предприела законови мерки, за да гарантира, че ще получават същите права и закрила като хората там.

Швейцарското правителство иска населението да живее щастлив и здравословен живот. Тази тяхна амбиция се прилага и при животните, които живеят в домовете на поданиците на страната. 

Мравките, мозъкът им и какво е съотношението спрямо тялото им

Какво не знаехме за мозъка на мравките

Един изумителен животински вид

Да откажем възможността на нашия домашен любимец да се сприятели с членове на неговия собствен вид, се счита за акт на жестокост в Швейцария. Според Techly, закон за правата на животните, въведен там през 2008 г., прави незаконно притежаването само на едно морско свинче. Като причина се посочва, че то ще бъде по-предразположено да се чувства самотно изолирано.

Снимка 453520

Източник: iStock

Този закон обаче поражда интересен и уместен въпрос. Какво трябва да направи собственикът, когато умре едно от морските свинчета? За щастие в страната дори има услуги за отдаване под наем на морски свинчета, което спомага на стопаните винаги да осигуряват компания на своя домашен любимец.

Швейцария има много други закони, защитаващи правата на животните. Например златните рибки трябва да бъдат придружени от друга риба в аквариума. Много видове птици трябва да бъдат социализирани редовно. Въпреки че стопаните могат да имат една котка, трябва да ѝ се предостави свободен достъп до прозореца, за да може да вижда и други котки.

Снимка 453519

Източник: iStock

Лично на нас закон, който ни пази от самотата, ни се струва страхотен, но може би няма да е зле швейцарците да помислят да приложат същата практика и при хората. 

Кучетата и защо не бива да им крещим и да ги наказваме

Защо не бива да крещим на кучето си

Негативните последици