Колко често да мием косата си е въпрос, който няма един-единствен правилен отговор. За да не се колебаем обаче повече дали го правим достатъчно често, или не, има няколко фактора, които могат да ни насочат. Вземайки ги предвид, лесно ще открием работещия за нас метод.

Масаж на скалпа, стрес, растеж на косата и какви са другите ползи от него

Многобройните ползи от масаж на скалпа

От борба със стреса до стимулиране на растежа на косата

Да избегнем премиването на косата, което може да увреди скалпа, е основният ни приоритет. Добре е да се съобразим с типа на косата, нейната текстура, а дори и дали най-често я носим свободно пусната или вързана на опашка или кок.

Разбира се, не са за пренебрегване и външните фактори. Дали живеем в по-замърсен град и на каква влажност е изложена косата ни, са всъщност все от особена важност.

Освен тези основни съвети, за да е най-полезно мнението им, експертите навлизат и в малко повече конкретика. Трима от тях споделят повече от опита и наблюденията си.

Фризьорите например препоръчват по-бързо замърсяващата се коса да мием през ден или два, а дори и ежедневно, в случай че косъмът ни е фин и тънък. Ако сме къдрокоси пък, спокойно можем да си позволим миенето на косата да стане част от нашата ежеседмична рутина.

Снимка 569106

Източник: iStock

Допитвайки се до дерматолозите, ще получим напътствия най-напред да обърнем внимание какъв тип е скалпът ни. В случай, че наблюдаваме да е по-мазен, с по-често миене няма да си навредим.

Трябва да го разредим обаче при по-сух скалп. А най-много внимание и грижа са необходими, ако се борим с лющене и пърхот - в този случай не бива да си спестяваме разходката до дрогерията или аптеката за медицински шампоан.

Снимка 569105

Източник: iStock

Стилистите, коафьорите и професионалистите, които боядисват косите ни в салоните, пък биха ни посъветвали да не мием косата си по-често от веднъж на три дни, особено ако експериментираме и обичаме да сменяме цвета.

Оризовата вода като изключително полезно и лесно достъпно средство в грижата за косата

Защо да използваме оризова вода за косата си

Лесна и достъпна грижа

Te не забравят обаче да наблегнат и колко важна е стъпката с балсама след измиване, пише PopSugar. Особено ако ни се иска да запазим блясъка в косата, заслужава си да отделим три минути повече под душа.