При жените менопаузата се свърза повече с негативни усещания и преживявания, но при някои животни всъщност може да се окаже много полезна и важна.

Какво означават случаите на косатки, които атакуват лодки и яхти

Защо косатките потапят лодки в Атлантическия океан

Какво е обяснението на учените

Всъщност менопаузата се среща само при жените и някои видове морски бозайници, но остава загадка защо повечето видове се възпроизвеждат буквално докато умрат. По този начин се увеличават шансовете за предаване на гените на следващото поколение.

Ново научно изследване обаче показва, че всъщност менопаузата удължава живота при някои китове. Доктор Сам Елис от университета в Екзитър казва, че чисто еволюционно при някои видове женските спират да се възпроизвеждат, за да удължат живота си и по този начин да се грижат повече за малките и семействата им.

Снимка 659624

Източник: iStock

"Виждаме същите модели в човешките общества, където жените имат репродуктивен период, подобен на този на нашите най-близки роднини примати, но имат много по-дълъг общ живот", казва още той.

Изследването, публикувано в списание Nature, е част от продължаващите от десетилетия усилия за разрешаването на тази еволюционна мистерия, пише BBC. Екип, ръководен от учени от университета в Екзитър, сравни продължителността на живота на 32 вида китове.

За целите на изследването екип от учени е сравнил продължителността на живота на 32 вида китове, за да открие, че женските от пет вида, които преминават през менопауза, живеят около 40 години повече в сравнение с други китове. 

Снимка 659625

Източник: iStock

Благодарение на менопаузата женските от видове като белуга и косатка прекарват повече време със своите потомци и внуци, като по този начин увеличават шансовете им за оцеляване.

Гърбати китове и първият документиран случай на секс при вида

Как гърбатите китове правят секс

За първи път бива заснето как два индивида от вида правят секс (и двата са мъжки)

"Проучването върху китовете предполага, че е правдоподобно, че и при жените същият селективен натиск означава, че менопаузата еволюира, за да създаде полезни баби и да намали репродуктивната конкуренция между поколенията", казва професор Ребека Сийр от London School of Hygiene and Tropical Medicine, която не е участвала в изследването.