Чували сме безброй шеги за това, че е напълно безсмислено да се спори с жена. Че е много по-добре просто да й кажем, че е права и да приключим темата. Поредното доказателство на тази теория идва от учените от Karolinska Institutet в Швеция.

Основната причина жените да са по-добри в споровете е възможността им да си спомнят специфични подробности от миналото, които на мъжете просто им убягват.

Нежният пол има по-добра епизодична памет, която помага да си спомнят конкретни ситуации, кой какво е казал в точния момент или къде някой е оставил нещо, което сега се търси.

Снимка 441198

Източник: iStock

Жените са по-добри и в запомнянето на лица и миризми например. Тези умения да помнят почти всичко обаче се влияят негативно от липсата на достатъчно сън, депресията и остаряването.

Мъжете обаче също имат своите силни страни, когато става дума за възможност да помнят. Те например е много по-вероятно да намерят къде са паркирали колата си, защото са по-добри в запомнянето на информация, включваща пространства и ориентацията в тях, пише Daily Mail.

Хуморът, мозъкът и защо шегите са полезни

Защо са полезни шегите

Светът е оцелял, защото се е смял

Обобщеният извод е, че различията в паметта между половете не са внушителни, но все пак е по-добре да си замълчим, ако жена дословно ни цитира какво сме казали в точно определена ситуация.