Орхидеите са едни от най-популярните саксийни цветя, които не само може да купим от почти всеки хипермаркет, но и често получаваме като подарък. Колкото и да са екзотични, и красиви, те обаче не са най-лесното за отглеждане растение.
В най-добрия случай орхидеята ни е с цвят, след като е закупена, а след това остават само листата. В по-лошия и те започват да жълтеят и окапват от липсата на хранителни вещества.
В кухнята ни обаче има съставка, която можем да използваме вместо тор за някои от цъфтящите растения в дома ни. Това е оризът или, по-точно, оризовата вода.
Източник: iStock
Преди да готвим с него, го измиваме добре, но вместо да изхвърлим водата, я събираме. Тя е богата на нишесте и минерали като фосфор, калий и азот. Именно те са хранителните вещества, които стимулират развитието на корени, растежа на листата и цъфтенето.
Източник: iStock
На растения като орхидеите, които се отглеждат почти без почва, поливането с оризова вода директно подхранва корените. Този домашен "тор" е подходящ и за спатифилума, като не бива да поливаме с оризова вода повече от веднъж месечно, пишат Express.