Орхидеята е едно от най-красивите цветя, които може да отглеждаме у дома. Но и то има своя недостатък - цъфти за няколко седмици в годината, а изисква грижи постоянно. Ако имаме поне едно подобно растение у дома, което обаче все още не е изкарало пъпки и няма изгледи скоро да ни радва с красивите си цветове, трябва да знаем един лесен трик, с който да променим това.

Как да се грижим за орхидея, за да вирее години наред

Как да се грижим за орхидея, за да вирее години наред

Има едно просто правило

Орхидеите са леко капризни и откъм светлина, и откъм влажност, и откъм поливане. To трябва да се случва веднъж в седмицата. А за да имаме здраво растение с много цветове, трябва да знаем не само как правилно да премахнем всичко увехнало, което спира развитието, но и да го подхраним ефективно.

На пазара се продават различни торове специално за този вид цветя, но ние може да си направим не по-малко ефективна лесно, евтино и в домашни условия. За целта ни трябват само обелки от банан и вода - с тази смес ще да накараме орхидеята да цъфти не само през пролетта, но и по няколко пъти в годината.

Снимка 654496

Източник: iStock

Единственото, което трябва да направим, е да нарежем обелките от няколко банана на малки парчета и да ги оставим да киснат в купа с топла вода за поне четири часа. Така те ще отделят калий, калций, фосфор и други важни хранителни вещества, които спомагат развитието на растението.

Слънце, полусянка, сянка - какви цветя да изберем за терасата в зависимост от изложението й

Какви цветя да гледаме на балкона в зависимост от изложението му

Изборът е голям

Препоръката е с направената смес да поливаме корените на тези цветя всеки ден в продължение на 10 дни като не прекаляваме с количеството. Така ще направим активно подхранване, което ни гарантира бърз и обилен цъфтеж. За максимален ефект повтаряме процедурата всеки месец, препоръчват от Mirror.