Всеки, който има куче, знае, че то е пълноправен член на семейството. Затова и неговото здраве е не по-малко важно от нашето. А в основата на доброто му физическо състояние е храненето - не само като качество, но и като количество и честота.

Кучетата, тревожността от раздялата и добра идея ли е да вземем още един домашен любимец

Нуждае ли се кучето ни от другарче

По-малко самотно ли ще е или точно обратното

Учени от University of Arizona правят експеримент с 24 хиляди кучета, за да докажат връзка между хранителните навици, когнитивните функции и цялостното им здравословно състояние.

И установяват, че тези, които се хранят само по веднъж на ден, има по-малка вероятност да развият различни заболявания, свързани с напредването на възрастта - ортопедични, гастроентерологични, уринарни, дентални и на черния дроб.

Снимка 555259

Източник: iStock

Причината кучетата да се чувстват по-добре, когато се хранят по-рядко, са ловните инстинкти, наследени от техните предци вълците, които могат да издържат с дни без храна. А от близо век намаляването на калорийния прием при домашните любимци се свързва с по-голяма продължителност на живота.

На базата на много информация, предоставена от собствениците на кучетата, както и чрез различни тестове, сега изследователите установяват, че тези животни, които се хранят по веднъж на ден, имат по-малко когнитивни проблеми и повечето системи в организма им функционират по-ефективно, предава Daily Mail.

Храната, кучетата, котките, домашните любимци и трябва ли да я редуваме

Трябва ли да сменяме често храната на домашните си любимци

Мнението на ветеринарите

Въпреки тези изводи, учените не съветват задължително да променяме хранителните навици на кучето си, ако то се чувства добре и няма здравословни проблеми. А следващите им изследвания ще са свързвани с откриване на връзка между количеството консумирана храна и здравословните проблеми, които се появяват с напредване на възрастта.