Много хора не могат да си представят дома без компанията на четириногия си приятел. От опит знаем колко много са случаите, в които кучето ни помага да се справим със стреса и безпокойството, предпазва ни и от депресии.

Кучетата и целуваме ли ги повече от партньорите си

Когато изглежда, че обичаме кучето си повече от партньора си

Случват се и такива неща

Обикновено кучетата показват своята привързаност към нас като ни близват я по ръката, я по лицето. Но да позволяваме на домашния любимец това, може да се окаже опасно за здравето, особено ако ближе раните ни. Да не забравяме, че кучетата завират носа, муцуната и езика си във всевъзможни места - други животни, боклуци, изпражнения и т.н. В много случаи в слюнката на животното попадат бактерии, които се прехвърлят на човека и го заразяват.

Капноцитофага (Capnocytophaga) бактериите живеят в устата на кучетата и са безвредни за своите домакини. Те обаче имат неблагоприятни ефекти, ако попаднат под кожата на човека - да речем, ако кучето оближе някоя наша рана. Капноцитофага бактериите предизвикват тежка инфекция, която води до менингит, гангрена и сепсис.

Снимка 437778

Източник: iStock

Пастьорелата (Pasteurella) също е бактерия по кучетата и други домашни животни и отново се предава чрез облизване на рана. Инфекцията е много страшна, защото засяга ставите, очите, лимфните възли, пикочните пътища и води до менингиит.

Устойчивите на метицилин стафилококи се предават чрез допир. Изследване, публикувано от Американското дружество за микробиология, е установило, че тази зараза се предава между куче и човек двупосочно. И ако имунната система на четириногото ни другарче е добре подготвена да се справи с този щам, но при човека не е така. Инфекцията трудно се лекува с антибиотици и води до болезнени гнойни рани и сепсис.

Снимка 437779

Източник: iStock

Един от най-разпространените паразити, които може да си докараме от слюнката на любимото животно, е тенията. Ехинококозата или кучешката тения действително е коварно заболяване, затова и от огромно значение е да обезпаразитяваме кучето си вътрешно редовно, напомнят от The Richest.

И макар изброените по-горе последици да настъпват рядко, особено ако кучето е домашно, здраво и е гледано добре, не е зле да имаме едно наум и все пак да не забравяме, че когато го изведем, кучето "опознава" всичко наоколо чрез носа и езика си.

Кучетата и защо ни се радват, когато се приберем

Защо кучетата се радват, когато се приберем

Не защото ги храним