Когато сме стресирани, тъжни или изнервени, хората около нас обикновено се опитват да ни успокоят и да бъдат съпричастни с проблемите ни.

Домашните ни любимци нямат възможността да ни кажат да се стегнем и да вдигнем глава, но за всеки стопанин на куче е повече от очевидно, че животното също е съпричастно към човешкото неразположение.

Тази седмица шведски учени публикуваха доклад в Scientific Reports, който разкрива, че кучетата не само са наясно с негативните ни усещания, но дори прихващат от тях и самите те започват да се чувстват лошо.

Снимка 429110

Източник: iStock

Причината за това се крие в кортизола - хормон, който надбъбречните ни жлези отделят, когато сме подложени на стрес.

Кортизолът се разпространява в организма ни по най-различни начини и достига до космите по тялото под формата на определени мастни киселини.

Както знаем, кучешкото обоняние е невероятно мощен инструмент и засича тази миризма, въпреки че самите ние не можем да "помиришем" стреса.

Кучетата могат да надушват лоши хора

Как кучетата надушват лоши хора

Какво правят 300 милиона рецептора за обоняние

Не е ясно как и защо, но според учените е факт, че организмът на четириногият ни любимец започва също да произвежда повече кортизол, като нивата на хормона у животното дори съответстват на тези у стопанина.

Тоест, колкото по-стресирани и тъжни сме ние, толкова по-стресирано и тъжно е животното. Учените вярват, че това е спонтанен механизъм при кучетата, развит в следствие на дългогодишното близко съжителство и емоционалната зависимост към хората.

Котките, кучетата, заразите и колко е вредно да прегръщаме и целуваме домашния любимец

Колко е вредно да прегръщаме и целуваме домашния любимец

И няколко правила, които задължително да спазваме