Определянето на перфектния саундтрак е задължително преди всяко пътешествие, но ако водим своя космат приятел със себе си, може би е хубаво да дадем думата и на него. Проучванията показват, че някои типове музика всъщност помагат на кучетата да се отпуснат, когато са затворени в колата. Ръководен от изследване от университета в Глазгоу, професор по музика събира 10-те най-добри песни, които да пуснем на домашния ни любимец в автомобила.

Самоед, лъвско куче, чау чау, тибетски мастиф, азавак и това ли са най-скъпите породи кучета

5 от най-скъпите породи кучета

Четири лапи разкош

Плейлистът включва Bee Gees, Боб Марли и Pink Floyd като най-предпочитаните от нашите любимци жанрове. Сам Сътън от Университета на Западен Лондон, казва: "Реге и софт рок изглежда са любимите музикални жанрове за кучета. Може би комбинацията от спокойна студийна продукция и приятна звукова естетика допринасят за това, което прави любимия плейлист на кучето."

В проучване от 2017 г. на кучета в центъра за настаняване в Дъмбартън, Шотландия, учени им пускат пет различни жанра музика: софт рок, мотаун, поп, реге и класическа музика. Те измерват сърдечната честота на кучетата и отбелязват промени в поведението, докато музиката свири. Така откриват, че косматковците показват намаляване на нивата на стрес, особено когато слушат софт рок или реге.

Снимка 598145

Източник: iStock

Въпреки че тези жанрове се открояват, професор Нийл Евънс, който ръководи проучването, допълва, че изследването предполага, че всяко куче има свои собствени музикални вкусове. "Като цяло реакцията към различните жанрове беше смесена, подчертавайки възможността, подобно на хората, нашите приятели кучета да имат свои индивидуални музикални предпочитания."

Според платформата за хотелски резервации Justhooit повече от 65% от собствениците на кучета са забелязали, че кучето им се стресира, докато пътува с кола. За да помогнем на нашите косматковци да се отпуснат, докато са на път, професор Сътън създава плейлист в Spotify с музика от любимите им жанрове. Песните включват "How Deep Is Your Love" на The Bee Gees, "No Woman, No Cry" на Боб Марли и "Dark Side of the Moon" от Pink Floyd.

"Регето често се свързва със слънчева светлина и почивка, така че може би този тип успокояваща емоционална реакция се споделя с нашите кучешки спътници", споделя професор Сътън.

Снимка 598144

Източник: iStock

И както някои музикални жанрове успокояват домашните ни любимци, така други увеличават стреса. Изследване от Щатския университет в Колорадо установява, че метъл музиката предизвиква нервно треперене, лай и пречи на съня при кучета в приюти за животни.

"Тъй като обхватът на слуха на кучето е по-широк от този на човека, е хубаво да избягвате по-тежката музика, тъй като това може да предизвика естественото им чувство за реакция и любопитство", съветва професор Сътън.

 Американски питбул териер, ротвайлер, чау чау - кои са най-опасните породи кучета в света

Най-опасните породи кучета в света

Кой влиза в топ 7

Затова съставя и плейлист от 10 песни, които да не пускаме, докато сме в колата с нашето кученце. В това число влизат "Back In Black" на ACDC, "Enter Sandman" на Metallica и "Ace of Spades" на Motorhead.