Времето вече се затопля и става все по-подходящо за почивки край морския бряг. Дори да сме далеч от морето или друг воден басейн, нищо чудно да се окажем близо до комарите. Проблемът с хапещите насекоми отново идва на дневен ред, а с него и чуденето как да успеем да се предпазим от тях.

Едно от предложенията, което ни кара леко и въпросително да повдигаме вежди, е приемът на конкретни витамини, които ни правят по-малко привлекателни за комарите или намаляват ефекта от техните нападения. Става дума за витамините от група B, и по-конкретно - B1 и B12.

Защо комарите предпочитат едни хора пред други

Защо комарите предпочитат едни хора пред други

Кръвната група няма нищо общо

Витамин B1 e важен за различни функции на нашия организъм. Добрата новина е, че не можем да прекалим с него, защото, също както витамин С, се изхвърля с урината. А още по-добрата е, че може да ни предпази от ухапвания от комари.

Това става благодарение на свойството му да променя телесната ни миризма. Хората, които имат достатъчно количество витамин B1, миришат неприятно за хапещите насекоми и те предпочитат да си търсят други жертви, сочат научни изследвания.

Снимка 426001

Източник: iStock

За да си набавим този естествен репелент, не е задължително да посягаме към хранителните добавки. Може просто да включим в режима си повече храни, богати на него. И да не забравяме за чесъна, който не само съдържа B1, но и е доста неприятен за комарите.

Някои лекари пък препоръчват да приемаме витамин B12 в продължение на няколко седмици преди лятната си ваканция, за да намалим негативния ефект от набезите на комари.

Снимка 426000

Източник: iStock

Този витамин стабилизира дейността на кръвоносната система и осигурява бързо възстановяване на плазмата, с което болката и сърбежите след ухапване са по-приемливи, пише Express.

Как да третираме ухапано от комари

Как да третираме ухапано от комари

7 домашни трика

Въпреки че тези твърдения ни звучат страхотно, зад тях не седи сериозна история от проучвания и доказателства, която да ни убеди на 100%, че те са истина. Но нищо не ни пречи да пробваме, защото витамините от група B могат само да са ни от полза.