Едва ли бихме могли да си представим да празнуваме Коледа на ден, различен от 25 декември. Все пак, вече сме свикнали със зимните традиции с елхите, украсяването, подаряването на подаръци.

Коледа, коледни ястия и 14 празнични храни по света (първа част)

Най-коледните коледни ястия по света (част първа)

Какво похапват във Франция, Перу, Англия, Етиопия, Русия, Филипините и Канада

Оказва се обаче, че през първите три века от съществуването на християнството раждането на Исус Христос изобщо не се празнува. За най-значими за християнството празници тогава се считат Богоявление на 6 януари, както и Великден, възкресението на Исус.

Всъщност първото официално споменаване на 25 декември като празник в чест на рождения ден на Исус се появява в ранен римски календар от 336 г. сл. Хр. Освен това се предполага, че Исус дори не е роден на 25 декември.

За да сме точни - в Библията никъде не се споменава рожденият му ден, а историята за Рождество Христово пък съдържа противоречиви улики. Една такава е например присъствието на овчари и техните овце. Това подсказва за пролетно раждане.

Снимка 599717

Източник: iStock

Но обяснение за избора на датата 25 декември има. Когато в края на III век църковните служители са избрали този ден, вероятно са искали датата да съвпадне със съществуващите езически празници в чест на Сатурн (римския бог на земеделието) и Митра (персийския бог на светлината). По този начин им е било по-лесно да убедят езическите поданици на Рим да приемат християнството като официална религия на империята.

През следващите няколко века празнуването на Коледа се разпространява в западния свят, макар че много християни са продължили да смятат за по-важни Богоявление и Великден.

Коледа, коледни ястия и 14 празнични храни по света (втора част)

Най-коледните коледни ястия по света (втора част)

Какво похапват в Израел, Исландия, Виетнам, Пуерто Рико, САЩ, Украйна и Швеция

Пуританите например, преди дори са забранявали празнуването на Коледа, тъй като са свързвали традициите като подаряването на подаръци и украсяването на дървета с езичеството, пише History.