Храната е крайъгълният камък всеки празник. Тя събира приятели и семейство, за да споделят спомени, традиции и страхотни вкусове. От пудинг със смокини до плодова торта, много храни могат да донесат празнично настроение.
В зависимост от това къде живеем, ястията, които се считат за нормална част от празничното пиршество за някои, може да изглеждат направо странни за други. Да видим 14 уникални празнични храни, подбрани от Health Line, които ядат по света по време на коледните и новогодишните празници.
1. Bûche de Noël (Франция)
Известен още като бъдник, bûche de Noël е сладък десерт, сервиран във Франция по време на коледния сезон. Въпреки че има много варианти, един от най-често срещаните видове се прави с високомаслена (заквасена) сметана, какао на прах, яйца, захар и ванилов екстракт. Обикновено се украсява с пудра захар и плодове.
Източник: iStock
Bûche de Noël отбелязва традицията за рязане и изгаряне на специално подбран дънер, известен като бъдник. Тази езическа традиция е въведена в християнския празник преди много векове. Повечето хора се наслаждават на този десерт между Бъдни вечер (24 декември) и Нова година (1 януари).
2. Сельодка (Русия)
Докато повечето държави празнуват Коледа на 25 декември, Русия е една от малкото страни, които празнуват този празник на 7 януари, в съответствие с православния Юлиански календар. Разговорно известна като "херинга под шуба", сельодката е популярно ястие, сервирано по време на празничния сезон в Русия.
Източник: iStock
Основните му съставки включват маринована херинга, твърдо сварени яйца, майонеза и настъргани зеленчуци като моркови, цвекло, картофи и лук.
Ястието получава името си, заради горния слой, който обикновено е направен от майонеза или дресинг от цвекло, като наподобява топло зимно палто. Въпреки че това може да изглежда като нетрадиционно ястие, то е отличен източник на протеини, калий, антиоксиданти и витамини А и В1, B2 и B3. И е доста популярно и в България.
3. Beg wot (Етиопия)
Подобно на националното ястие на Етиопия doro wat (пилешка яхния), beg wot е популярна агнешка яхния, сервирана по време на празничния сезон. Седмици преди празниците фермерите поставят агнетата на висококалорична диета.
Източник: iStock
Така се получава тлъсто, крехко месо, което се добавя към яхния от лук, домати, чесън, кибе (етиопско масло), смес от подправки Бербере и различни други подправки. Много сервират beg wot с injera - популярен плосък хляб. Това ястие е богат източник на протеини, въглехидрати и антиоксиданти.
4. Горещ шоколад (Перу)
Ако ни трябва рецепта за най-добрия горещ шоколад, може да опитаме перуанския горещ шоколад с подправки. Прави се с шоколад, кондензирано мляко и комбинация от подправки - канела, чили на прах, карамфил и индийско орехче.
Източник: iStock
Всъщност тази напитка е толкова популярна, че има собствено събитие, известно като la Chocolatadas, по време на което хората се събират и сервират горещ шоколад с подправки с популярна торта, известна като panetón.
5. Mince pie (Англия)
Известен също като коледен пай, това ястие с кайма е широко популярен и исторически празничен... десерт. Въпреки името си, днес повечето такива пайове са безмесни. Но традиционният mince pie се приготвя от накълцано говеждо или овнешко месо, сушени плодове и подправки.
Източник: iStock
Най-често днес този пай се прави от тесто за сладкиши, сушени ябълки и стафиди, дестилирана спиртна напитка, зеленчукова мазнина и смес от подправки, съдържаща индийско орехче, карамфил и канела.
6. Bibingka (Филипините)
Това е обичайна закуска по време на празничния сезон във Филипините. Bibingka се прави от оризово брашно или лепкав ориз, кокосово мляко, захар и вода, увити и приготвени в бананови листа. Понякога като гарнитура се добавят яйца, сирене и кокосови стърготини.
Източник: iStock
Обикновено това ястие се сервира за закуска или след Simbáng Gabi - деветдневна поредица от филипински католически меси, водещи до Коледа. Всъщност обичайно е извън църквата да има заведения за хранене, където посетителите на църквата могат да си купят bibingka и други популярни десерти, като сладкиши с ориз на пара, известни като puto bumbong. Мнозина се наслаждават на тези лакомства с чаша горещ чай или кафе.
7. Butter tarts (Канада)
Butter tarts (маслени торти) са канадски десерт, който се сервира по време на много празници, но най-вече на Деня на благодарността и Коледа.
Източник: iStock
Те са малки тортички със сладък пълнеж от масло, захар, кленов или царевичен сироп, яйца и понякога орехи и стафиди. Канадците се наслаждават на тази маслена прелест с чаша кафе за още по-голям разкош.