Храната е крайъгълният камък всеки празник. Тя събира приятели и семейство, за да споделят спомени, традиции и страхотни вкусове. От пудинг със смокини до плодова торта, много храни могат да донесат празнично настроение.
В зависимост от това къде живеем, ястията, които се считат за нормална част от празничното пиршество за някои, може да изглеждат направо странни за други. Вече видяхме първите седем храни от селекцията от 14 на Health Line, които ядат по света по време на коледните и новогодишните празници.
8. Latkes (Израел)
Latkes са традиционни за еврейската кухня и се хапват основно по време на Ханука. Приготвят от настъргани картофи с малко настърган лук.
Източник: iStock
Към тях се добавят яйце и брашно за да се образува смес, която се изпържва на плоски, подобно палачинки кръгове. Стават много хрупкави. Често се сервират със заквасена сметана, ябълково пюре и захар.
9. Hangikjöt (Исландия)
Сервиран по време на Коледа, hangikjöt е една от най-популярните исландски празнични храни. В превод означава "окачено месо" и обикновено се приготвя от пушено агнешко или овнешко.
Името му произлиза от традиционната практика за сушене и опушване на месо в продължение на седмици. Hangikjöt обикновено се сервира със зелен фасул, картофи, покрити със сос бешамел и гарнитура от кисело червено зеле.
10. Bahn chung (Виетнам)
Bahn chung е любима оризова солена торта, на която виетнамците се наслаждават по време на Tết (виетнамската Нова година). Приготвя се от лепкав ориз, свинско месо, боб мунг, зелен лук, рибен сос и подправки като сол и черен пипер.
В допълнение към страхотния си вкус, ястието се поставя пред семейните олтари, за да отдаде почит на предците и да се отправят молитви за предстоящата година.
11. Pasteles (Пуерто Рико)
Pasteles са класическо коледно ястие в Пуерто Рико. Приготвянето му обаче изисква много време и търпение. Вътрешната част на pasteles се състои от смес от смляно свинско месо и различни подправки.
Източник: iStock
Външната част се прави с помощта на специално тесто от настъргани зелени банани, яутия и подправки. След като оставим тестото да престои няколко часа, го слагаме върху бананови листа, добавяме свинският пълнеж и го увиваме. Традиционните пуерторикански pasteles се варят в гореща вода и се сервират с ориз, месо, риба, грах и лют сос.
12. Яйчен пунш (САЩ)
Яйченият пунш и известен по цял свят, но се консумира най-вече в Съединените щати и Канада. Тази напитка е направена от мляко, сметана, разбити белтъци, жълтъци и захар.
Източник: iStock
Получава се напитка с кремообразна, гладка текстура. Повечето хора се наслаждават на алкохолен яйчния пунш, като добавят малко ром, бърбън или бренди.
13. Kutia (Украйна)
Kutia е традиционно ястие за Бъдни вечер, което е популярно сред членовете на Украинската православна църква. Като част от Юлианския календар, Бъдни вечер се пада на 6 януари. Обикновено това е първото ястие, което се сервира като част от Святата вечеря - вегетарианска гощавка с 12 ястия в памет на 12-те апостоли.
Източник: iStock
Прави се от варени пшенични плодове, маково семе, сушени плодове и мед. Изобилства от хранителни вещества, което е важен акцент на този украински празник.
14. Janssons frestelse (Швеция)
Известно още като "Изкушението на Янсон", това ястие се приготвя от картофи, лук, сметана, галета и херинга. Обикновено се сервира с печена шунка, кюфтета, риба, варени картофи, сирена и различни варени зеленчуци.
Източник: iStock
Произходът на името е спорен, въпреки че мнозина смятат, че е кръстено на популярната оперна певица, известна като Пеле Янзон.