Кокосовото масло е нещо като пенкилер за всякакви проблеми с косата. Екзотично ухаещо и приятно на допир, то може и да не е кой знае колко ефективно върху кожата, но може да реши много от проблемите на косата ни. Ето няколко начина да го ползваме.

Като маска преди измиване

Този метод е подходящ за хора с много суха и/или къдрава коса. Намазваме обилно цялата коса без корените поне час преди къпане. След това мием по обичайния начин с шампоан, като накрая ползваме и балсам.

Като добавка в балсама

След като измием косата си и нанесем балсам, може да добавим и около една супена лъжица кокосово масло, което да разнесем върху балсама. То ще го "запечата" в косъма.

Снимка 420950

Източник: iStock

Като стилизиращ продукт

Когато косата или краищата й са сухи, можем да си позволим да използваме малки количества кокосово масло за стилизирането й, без да го отмиваме. Важно е правилното количество - най-добре да пробваме с такова, колкото грахово зърно, което да разтопим в дланите си, след което внимателно да нанесем на сухите участъци.

При разресване

Ако косата ни се сплита лесно, можем да използваме минимално количество кокосово масло на оплетените кичури - гребенът ще се плъзне, без да ни скубе.

Снимка 374543

Източник: iStock

Против въшки

Не го пожелаваме, но пък е добре да се знае - кокосовото масло е също толкова ефективно за отстраняване на въшките, колкото и специалните препарати, продавани в аптеките. Важното е процедурата с намазването и разресването да се повтори по три пъти на ден в продължение на пет дни.