Както знаем, коалите са уникален за Австралия вид, но за съжаление застрашен от изчезване. За спасението му обаче има начин и след новите си наблюдения, учените предлагат един особено любопитен подход.

Коалите, Австралия и застрашени ли са от изчезване

Застрашени ли са от изчезване коалите

Страшни прогнози

Става дума за създаването на биолаборатория, в която да се събира сперма от коалите. След замразяването й може да се създаде програма за размножаване и така да се подобри генетичното разнообразие на вида и да се гарантира съществуването му и в бъдеще.

А основното, което застрашава тези пухкави австралийски животни, са горските пожари. Именно те са "виновници" за заличаването на десетки хиляди, пише BBC. И за жалост срещу подобни природни бедствия невинаги може да противодействаме.

"Ако популацията на коалите изчезне при такива събития, няма начин да ги върнем обратно или да запазим генетиката им", обясняват учени от университета в Нюкасъл в Нов южен Уелс, Австралия.

Но допълват обнадеждаващите новини, че в крайна сметка за спасението на коалите има какво да се направи.

Коалите и звуците, които издават, когато си търсят партньор и когато са разтревожени

Шокиращата истина за коалите

Видеото ни шокира

"Използвайки замразена сперма, можем отново да върнем генетичното разнообразие при популацията на коалите без да се налага преместването им", казва доктор Лахлан Хауъл.