Съдомиялната е незаменим помощник във всяко домакинство, който ни спасява от досадното миене на ръка, а междувременно спестява и вода. И ако използването й ни изглежда прекалено лесно, за да имаме нужда от конкретни съвети, то е добре да си признаем, че поне веднъж сме се чудили как точно да подредим чаши, чинии, тенджери, прибори и т.н., за да може не само всичко да се събере, но и да се измие добре.

Грешките, които допускаме при използването на съдомиялна

Грешките, които допускаме при използването на съдомиялна

Какво да правим и какво не, за да имаме наистина чисти съдове

С няколко препоръки тук се включва немският учен д-р Райнер Стамингер, което е физик в Университета в Бон и се занимава пряко с изучаването на домакинските електроуреди и тяхната по-ефективна употреба. Той посочва и най-честите грешки, които не бива да допускаме при използването на съдомиялната.

Въпреки препоръките на производителите на миялни, както и на тези на препарати за тях, вероятно сигурно пак си позволяваме да изплакваме някои съдове, преди да ги пуснем да се мият, защото все си мислим, че уредът няма да си свърши работата както трябва.

Снимка 659433

Източник: iStock

И тук отново идва напомнянето, че няма нужда да го правим, защото така хабим излишно количество вода. Необходимо е само да отстраним остатъците от храна със салфетка или прибор. Останалото ще свърши миялната.

За да се измият максимално добре, най-замърсените съдове трябва да подреждаме на най-долния ред, където водното налягане е най-силно и ще премахне цялата мръсотия от тях. По същата причина чашите и съдовете от крехко стъкло, както и пластмасовите кутии трябва да бъдат на горния рафт.

Снимка 659434

Източник: iStock

Също така по-мръсната посуда трябва да бъде разположена по в центъра, а не в крайните секции. И не бива да забравяме, че водата идва отдолу нагоре, затова и всичко трябва да е сложено с дъното нагоре. Много важно за перфектния краен резултат е чиниите и чашите да не се докосват една до друга, за да могат да се измият максимално добре, позволявайки на водните пръски да минат отвсякъде.

Оцетът, миялната машина, варовитата вода и как да почистим петната от нея по съдовете

Защо да сложим купа с оцет в миялната

Евтин трик

Някои съдомиялни имат и трети ред най-отгоре, на който се поставят приборите. И той е по-добрият вариант от кошницата на най-долния, защото позволява да ги подредим така, че помежду им да има достатъчно разстояние, за да се измият. И е важно винаги да го правим. Препоръка от учения също така е да не слагаме дървени прибори и остри ножове в миялната, защото първите ще се захабят бързо, а вторите - ще се затъпят, пише Daily Mail.