Докато западният свят е фокусиран върху казуса "за" и "против" употребата на пластмасови сламки, на изток дреме много по-сериозна заплаха за цялото земно кълбо. Между Индия и Пакистан тлее конфликт, свързан с промяна в конституцията на Индия, извършена през август, която отнема правата на хората, живеещи в Кашмир и изпращането на войска в този спорен регион.

И двете държави притежават ядрено оръжие - всяка от тях има по 150 ядрени бойни глави, а се очаква до 2025 г. те да надхвърлят 200. А според изчисленията на специалистите, всяка една от тях е способна да избие 700 000 души. И това не би бил просто локален конфликт - той ще засегне всички нас.

Повечето от жертвите няма да бъдат в резултат от непосредствените експлозии. Причината за смъртта им ще бъдат безконтролно бушуващите пожари, причинени от тези взривове. И това ще бъде само първоначалният ефект от употребата на ядрено оръжие.

Снимка 447837

Източник: iStock

По-страшно за целия свят ще бъде огромното количество гъст черен дим, който ще постъпи в атмосферата на Земята и ще блокира слънчевите лъчи, което ще понижи средната температура с до 13 градуса в продължение на години. А това ще доведе до недостиг на храна навсякъде по света.

Тези изчисления са направени от учени от Университета Колорадо Боулдър и Университета Рътгърс. Те са използвали иновативен системен модел на Земята, който разкрива огромни понижения в продуктивността на растенията и водораслите, които ще имат опасни последствия за всички останали организми по хранителната верига, включително и за човека. Това казва професорът по атмосферни науки и науките за океана и съавтор на проучването Никол Ловендуски.

Екипът се надява, че Пакистан и Индия ще вземат предвид резултатите от изследването, но в това число влизат и Америка, и Русия.