Какво е общото между Бионсе, BTS и Кристиано Роналдо? Най-просто казано, отказват да плащат на Илон Мъск за синьото си тикче в Twitter, с което потвърждават, че това е официалният им профил.

Гигантът на социалните мрежи започна да премахва синята отметка от хиляди акаунти преди броени дни. Този ход идва, след като собственикът Илон Мъск се опитва да преразгледа някои от решенията на компанията, за да реализира печалба. Потребителите, които искат да запазят отметката до името си, трябва да плащат 84 долара на година, за да се абонират за Twitter Blue.

И така някои загубиха своите сини тикчета, а други ги запазиха. Въпреки че каза, че няма да плати, за да бъде "официално потвърден" профилът на Леброн Джеймс все още има синя отметка, която се оказа "безплатен абонамент", подарен от Илон Мъск. Милиардерът потвърди, че Стивън Кинг и Уилям Шатнър са получили същата сделка.

Снимка 615216

Източник: iStock

Когато промяната се случи, много звезди използваха Twitter, за да се пошегуват с това. Американската олимпийка Лоло Джоунс отбеляза, че все още е има официален акаунт там, където има значение: в сайта за запознанства.

На кое място е Илон Мъск в класацията на най-богатите хора в света на Forbes за 2023 г.

Кой детронира Илон Мъск от върха на класацията на най-богатите в света

Как изглежда топ 10 на милиардерите на Forbes

Някои потребители отбелязаха иронията, че актьорът Джейсън Судейкис е загубил синьото си тичке, докато Тед Ласо, измисленият герой, който той изобразява, не е.

Американският рапър Ice T иронизира, че шумът около отметките е ненужен. "Фактът, че дори обсъждаме сини отметки, е тъжен момент в обществото", публикува той.

Компанията за първи път въведе функцията за проверка през 2009 г., след като бивш професионален бейзболен играч съди гиганта на социалните мрежи за измамни акаунти. Синьото тикче се превърна в символ на статус и знак за власт. Но сега Мъск иска потребителите да плащат, за да потвърдят своята идентичност. Решението за монетизиране на проверката може да доведе до огромна културна и властова промяна на платформата.

Илон Мъск, Twitter и "новият" изпълнителен директор, който замени Параг Агравал

Нова "шега" от Илон Мъск

Поводът е Twitter

В дните преди промяната Кание Уест и Юън Макгрегър бяха сред първите знаменитости, които говориха за това, че са били имитирани в Twitter. Сега, когато отметките ги няма, броят на последователите на всяка знаменитост може да се превърне в единствения начин да се направи разлика между някой известен и измамник.

Снимка 606841

Източник: GettyImages

В рамките на няколко часа след загубата на потвърждение, акаунт, представящ се като Хилъри Клинтън, със същата профилна снимка като бившия американски сенатор, "обяви", че тя отново ще се кандидатира за президент.

Съгласно новата схема за потвърждение на Twitter златните, сивите и сините отметки имат за цел да осигурят повече контекст за това как е потвърден даден акаунт. И липсата на достоверност вече предизвиква объркване. Един от профилите твърди, че е "автентичният Twitter акаунт", представляващ управлението на Ню Йорк. 

Експертите предупреждават, че това са видовете туитове, които могат да доведат до разпространение на дезинформация. Мъск се опита да формулира решението за премахване на проверката като начин за демократизиране на съдържанието на сайта. Но критиците твърдят, че този ход ще засили дезинформацията.

Илон Мъск и SpaceX Starship - всичко, което трябва да знаем за първия неуспешен тестови полет на ракетата до Марс

До Марс и обратно - да, ама не съвсем

Първият опит на ракетата на Илон Мъск до Марс

Според Мъск болката е част от промяната. "Имам чувството, че сме се запътили към добро място", каза той пред BBC. "Като цяло смятам, че тенденцията е много добра."