Милиони ученици и младежи по света протестират срещу политическото бездействие спрямо климатичните промени, докато петролните компании по света изсипват нереално количество пари, за да запазят законовото статукво.

Много от тези компании ще загубят милиарди, а може би вече и ги губят, заради законовите промени, които световни организации като ООН изискват в името на овладяването на глобалното затопляне.

Според данни на Guardian, петте най-големи производители на петролни продукти харчат по около 200 милиона долара за лобиране и опити за блокиране на новото законодателство. 

Голяма част от тези фондове са предназначени за реклами, които показват компаниите като загрижени и съпричастни към климатичните промени. Истината обаче е, че същите те продължават да харчат все повече и повече за още по-мащабни операции по извличане на земни ресурси. 

Очаква се през 2019 г. петте най-големи компании в бранша да изхарчат около 115 милиарда долара за развитие на нови находища и изграждане на инфраструктура. Едва 3% от тези пари ще са предназначени за развитието на екологични проекти и практики на добив.

Как климатичните промени ще костват трилиони на икономиката

Как климатичните промени ще костват трилиони на икономиката

Инвеститорите по света предвиждат апокалиптичен сценарий