Това кафе определено е за любителите на сладкото, защото с него нямаме нужда дори и от десерт след основното.

Кафе, Червено око, Red Eye и как да си го приготвим

Кое е най-силното кафе

Доза за смелчаци

И това е така, тъй като в моката има и шоколад. Но, разбира се, не би се получила себеуважаваща се кафе напитка без задължителните съставки - еспресо и мляко. Точно тези общо три съставки са ни необходими, за да си направим моката по съвременна рецепта.

Най-хубавото е, че с шоколада може да експериментираме. Черен, млечен или бял - какъвто го предпочитаме и както го предпочитаме. Той може да се добави в различни форми, включително като шоколад на прах, сироп и дори просто разтопен шоколад.

Млякото също не е нужно да приготвяме по специален начин - просто го загряваме добре, като наш е изборът дали да оставим пухкав слой пяна на върха на чашата, или пък не.

Едно нещо обаче винаги си остава задължително същото - самото кафе. За да получим изкусително мека и сладостна мока, най-напред трябва да си направим шот еспресо, препоръчително 100% арабика.

Снимка 589824

Източник: iStock

Рецептата за мока кафето звучи като да е била измислена неотдавна, но всъщност останахме напълно изненадани, щом разбрахме, че то всъщност си има доста богата история.

Любопитно е, че дълго време под мока се е имало предвид определени кафени зърна арабика, отглеждани в Йемен, и се е използвало като общ термин затези, внесени от йеменското пристанище Ал Мока. Те са известни с това, че имат зелен и жълт оттенък, за разлика от този на останалите, чийто е кафяв. А наименованието на мока напитката пък идва от отчетливия вкус на зърната, който е подобен на шоколад.

Модерната мока, както си я приготвяме днес, е вдъхновена от напитка, наречена bicerin. Още през XVIII век в Италия точно тя е била истински популярна сред любителите на кафе. За bicerin се предполага, че е наречена на името на италианското кафене Caffè al Bicerin, което е сервирало на клиентите си вкусното съчетание от кафе, сметана и шоколад, пише Tasting Table.

Кафе, Италия, Америка, лате и как се приготвя то

Кое е любимото кафе на американците

Колкото повече мляко, толкова по-добре

Оттогава обаче напитката е претърпяла промени в съставките и съотношението между тях, за да се превърне накрая в това, което днес познаваме като мока кафе.