Обичаме да разглеждаме Kickstarter, защото се вдъхновяваме. Толкова готини идеи на толкова готини хора на едно място, че понякога ни е наистина трудно да изберем кой продукт да подпомогнем, за да бъде реализиран.

Когато попаднахме на биоразградимите обувки Johnny обаче, нямахме никакво съмнение, че искаме идеята на 33-годишният канадец Люк Хол да види бял свят.

Johnnys са обикновени платнени обувки, тип гуменки, които обаче са изработени без пластмаса. Имат коркови стелки, благодарение на което краката ни се изпотяват и вмирисват по-малко. Покрити са с естествен органичен пчелен восък, което пък предпазва краката от измокряне.

Най-големият плюс на обувките обаче е, че за направата им са използвани биоразградими материали. Тъй като тези материали съдържат естествено срещащи се съединения, които привличат микроорганизмите да се хранят с тях, ако заровим обувките след употребата им, те се разграждат на 100 % в почвата.

Дори нещо повече. Тъй като в подметката им е скрита ябълкова семка, обвита в тор, след заравянето и естествения процес на разграждане, 18 месеца по-късно семето вече е попаднало в почвата и започва своя растеж.

Дори и поради някаква причина да не успеем да "посадим" обувките, след като ги износим, а просто ги изхвърлим на боклука, Johnny пак ще се разградят.

От компанията осъзнават, че не всеки човек има лесен достъп и подходящо място да засади обувките си. Ето защо от Johnny гарантират, че с всеки закупен чифт, те се ангажират да засядат ябълково дърво от наше име. Обещават и да ни държат в течение за това колко дървета са били засадени, което можем да следим през уебсайта им.

Halfbike 3, Мартин Ангелов и какво да очакваме от третия модел колело

Как да направим Halfbike най-разпознаваемия български продукт

Halfbike 3 и как първото полу-колело се променя

Цената на един чифт обувки е 119 долара, а от 70 хиляди долара цел, която от Johnny са си поставили, вече са събрани 73 хиляди долара.