В натовареното ежедневие често попадаме в ситуации, в които трябва да използваме смартфона си за една или друга задача, но междувременно вършим и нещо друго, и две ръце пак се оказват недостатъчни за всичко. И със сигурност сме си мислили колко хубаво би било, ако може любимата ни джаджа да функционира само с поглед.

Apple и решението на компанията да разработва роботи за дома

След провала с електромобилите - какъв ще е новият ход на Apple

В търсене на поредния голям успех

Е, подобни възможности явно са неизбежното бъдеще на технологиите, свързано с внедряването на функции с изкуствен интелект. Apple не искат да остават назад от тенденцията и тези дни представиха функционалност, която се очаква да бъде достъпна с новата операционна система iOS 18 и iPadОS 18, която ще бъде представена по-късно тази година.

Безспорно от новопредставените възможности най-силно впечатление ни направи тази за eye tracking (проследяване на погледа). Тя бе предложението на технологичната компания по повод Световния ден за повишаване на осведомеността относно достъпността. Но със сигурност се хареса не само на потребителите на устройствата им, които са с някакъв вид увреждания, пречещ им да ги използват по традиционния начин.

Всички модели iPhone и iPad с чип А12 или по-нов ще имат възможността чрез предната камера да навигираме в софтуера без допълнителен хардуер или аксесоари. При активиране на функцията от нас се иска само да гледаме в екрана, за да движим в менюта и приложения или да задържим погледа си върху някой елемент, за да го изберем.

Рекламата на iPad Pro, която накара Apple да се извини

Рекламата на iPad Pro, която накара Apple да се извини

Още една стъпка към гибелта на таблета

От Apple обявиха, че работят и върху нови, подобрени функции за гласов контрол, които също са на базата на изкуствен интелект. Чрез тях ще могат да се създават гласови шаблони за преки пътища до приложения или да се задават команди, съставени само от една дума, които ще се разбират и изпълняват от Siri, пояснява Engadget.