Една от оценките за новите продукти на дадена компания е реакцията на фондовите борси, а друга - реакцията на феновете в мрежата.

Не би било преувеличено да кажем, че към момента оценките на новите iPhone 12 модели в тези две направления са доста слаби.

След обявяването на новите телефони акциите на Apple паднаха с 4%, което е равно на някакви си 80 милиарда долара. В същото време в мрежата срещаме стотици коментари от фенове на марката, недоволни от скромния ъпгрейд, който iPhone 12 Pro предлага спрямо миналогодишния флагман.

Да, тазгодишният iPhone 12 Pro е с по-голям екран от iPhone 11, разполага с нов процесор, има промени и в камерата, към която е добавен LiDAR сензор, но е трудно да гледаме на него като на смислен ъпгрейд, ако миналата година сме се бръкнали за iPhone 11 (дори без Pro).

Снимка 500703

Източник: Apple

6.1-инчовият дисплей на iPhone 12 Pro и по-големият 6.7-инчов панел на iPhone 12 Pro Max идват без 120-херцовото опресняване, на което заложиха андроидските флагмани тази година.

Чипът A14 Bionic, който виждаме и в по-евтините модели на тазгодишната серия iPhone, би трябвало да е най-бързият на пазара, ако съдим по думите на Аpple. Ако съдим по ранни бенчмаркове на други компании обаче, той отново изостава зад моделите на конкуренцията, оборудвани със Snapdragon 865.

Трудно е да кажем как камерите на iPhone 12 Pro и Pro Max се конкурират с тези на топ флагманите в света на Android, защото все още не сме ги тествали.

Снимка 500702

Източник: Apple

И двата модела са с четворна камера, като сензорите при Pro Max са малко по-големи.

Конфигурацията е съставена от 12-мегапикселов главен сензор с бленда f/1.6 с подобрена стабилизация и бързина, 12-мегапикселов сензор с широк ъгъл и 12-мегапикселова телефото леща, с до 2X зуум при iPhone 12 Pro и 2.5X зуум при Pro Max.

Уви, космическият зуум или безобразно големите сензори, с които разполагат моделите на Samsung, Huawei и Xiaomi например, липсват, но това не означава автоматично, че камерата на iPhone 12 Pro е слаба.

Снимка 500701

Източник: Apple

Това е първата камера с Dolby Vision HDR, което позволява на iPhone 12 Pro да разпознава и записва до 60 пъти повече цветове от преди.

Голямата екстра е LiDAR технологията, която Tesla ползва в автономните си коли и която някои компании ползват за разучаване на Марс. Присъствието й в iPhone носи подобрен автоматичен фокус при слаба светлина, акуратно разчитане на околната среда, както и страхотни AR възможности.

Убедени сме, че iPhone 12 Pro и Pro Max ще се противопоставят адекватно на конкурентите си, но за момента е трудно да ги определим като най-добрите флагмани на 2020 г.

Снимка 500704

Източник: Apple

Да, те са готови за 5G мрежите, но цените им ги поставят в сегмент, в който има някои доста по-интересни модели. Липсата на слушалки и зарядно също е трудна за преглъщане.

Базовият iPhone 12 Pro със 128GB започва от 1000 долара, а Pro Max със същата памет струва 1100.

Apple iPhone 12, iPhone 12 mini и всичко за новите модели на компанията

Новите модели iPhone 12 - по-достъпните и компактни телефони на Apple

Най-голямата промяна в дизайн от iPhone X насам

Със сигурност моделите са добър ъпгрейд, ако все още ползваме някои от моделите преди iPhone X, но е трудно да оправдаем покупката им, ако сме ъгпрейдвали телефона си през последните година-две.