Въпросът дали и колко от личния си живот да показваме в социалните мрежи винаги е бил спорен и всеки може да намери отговор сам за себе си. Но ако сме сред потребителите им, със сигурност искаме да сме наясно и колко самите те знаят за нас, вероятно без дори да подозираме.

Защитата на личните данни навлече сериозни неприятности на Facebook. Социалната мрежа бе обвинена, че ги продава с цел реклама и политическа пропаданда. А сега на прицела на закона е Instagram, който също вече е собственост на Зукърбърг.

Обвинението е за незаконно събиране на биометричните данни на потребителите без тяхно знание. Според обвинителната теза, социалната мрежа има инструмент за лицево разпознаване, с който се генерират предложения за отбелязване на снимки, а данните от него се съхраняват в сървърите на компанията.

Снимка 492049

Източник: iStock

Твърди се също така, че сканирането се извършва автоматично на всички снимки, които потребителите качват, дори на тях да има хора, които нямат регистрация в Instagram и няма как да дадат съгласието си за общите условия.

Тази практика е в разрез с щатски закон в Илинойс, според който компаниите нямат право да събират биометрични данни без изрично разрешение. Затова и се очаква съвсем скоро да бъде заведено ново дело срещу социалната мрежа, въпреки че говорителите й са категорични, че технологията за автоматично лицево разпознаване не се използва, предава Business Insider.

Снимка 492050

Източник: iStock

От съда в Илинойс са изчислили, че засегнати от действията на Instagram са 100 милиона потребители. Според щатските закони, на всеки от тях може да се присъди обезщетение между 1000 и 5000 долара, което може да увеличи иска срещу социалната мрежа до рекордните 500 милиарда долара.

Марк Зукърбърг, TikTok, Facebook, Instagram Reels и как богатството СЕО-то надмина 100 милиарда долара

Зукърбърг чукна 100 млрд. долара с копие на TikTok

Нямаше по-подходящ момент

Съвсем наскоро пък Facebook получи същото обвинение, свързано с лицевото разпознаване. От компанията предложиха на съда споразумение и 650 милиона долара. Но съдебната сага изглежда тепърва започва.