Несъмнено когато повечето от нас чуят Индия, първо нещо, за което се сещат, е прочутият дворец Тадж Махал. Но Индия има още много приказни кътчета, които си струва да бъдат посетени. Едно от тях - и ние сме си го набелязали за следваща екскурзия, е красивият воден дворец Джал Махал.

Индия, Twitter и заплахите срещу компанията от страна на индийското правителство

Защо Индия е взела на прицел Twitter

Така се случва с онези, които не спазват новите "Междинни насоки"

Джал Махал е мраморен дворец, който е буквално потопен във водите на изкуственото езеро Ман Сагар в индийския щат Раджастан.

Смята се, че е построен от махараджа Мадхо Сингх през XVIII век като място за ловните му похождения. Но векове на бедност и пренебрежение водят да западането на това чудно кътче. По време на последното му обновяване в началото на XXI век, на екипа от архитекти и занаятчии са необходими около шест години, за да възстановят първоначалното величие на двореца.

Снимка 487200

Източник: iStock

Издигайки се от езерото Ман Сагар, Джал Махал вече е толкова пищен, колкото и когато е бил дом на махараджата - дворец на удоволствия за танци и партита след лова на патици. Всяка арка, балкон и вход е сложно украсена, издълбана от пластове червен кварцит, а от градините на двореца продължава да се носи аромат на зюмбюл и жасмин.

Постепенно Джал Махал успява да си възвърне славата на дворец на удоволствията, които в наши дни са заменени от художествени изложби и интерактивни работилници.

Снимка 487202

Източник: iStock

Макар че не можем да наречем Джал Махал дворец в пълния смисъл на тази дума - тъй като в него липсват обитаеми помещения за престой, той все пак е едно изключително място, най-вече заради факта, че през определен период от година почти цялата сграда е под водата.

Всъщност три етажа от тази чудна постройка през по-голямата част от годината са потопени под повърхността, така че видим е само най-горният, четвъртият. Именно от терасите на този етаж се откриват прекрасни гледки към езерото Ман Сагар и околните хълмове, наречени Нахаргарх.

Снимка 487198

Източник: iStock

Изкуственото езеро е добре почистено и в момента е дом на много и най-разнообразни пернати създания, като същевременно могат да се видят и различни видове мигриращи птици.

Снимка 487201

Източник: iStock

В дъждовния сезон Джал Махал "плува" в Ман Сагар. Когато обаче настъпи сухото време - в началото на лятото, стените му постепенно излизат на повърхността, тъй като водата пресъхва.

Обикновено туристическите посещения започват с разходка с лодка през езерото и завършват в градините Rajput и Moghal на покрива на Джал Махал, пишат от Conde Nast Traveller.