Има случаи, в които бюджетът не ни позволява покупката на модерна готварска печка с всички функции, които ни се иска. Тогава необходимостта ни притиска да се обърнем към евтините варианти, с които обаче можем и да останем в следващите 10-15 години.

Ако евтината ни готварска печка вече не ни задоволява, но все още не е дошло времето да я сменим, ето какви решения за модернизация можем да приложим.

Боя за неръждаема стомана

Готварските печка от неръждаема стомана са по-скъпи, но освен модерния и приятен външен вид, който предават на всяка кухня, те се и почистват по-лесно и по тях не оставят петна.

Снимка 456216

Източник: iStock

Ако усетим нуждата да подобрим настоящата си печка, трябва да проучим къде да намерим боя за неръждаема стомана, която може да използваме върху няколко електроуреда.

Специално за готварската печка ще се нуждаем от такава боя за неръждаема стомана, която да е устойчива на високи температури. Трябва да отчетем и факта, че един-единствен слой няма да е достатъчен, затова ще трябва да положим втори, а дори и трети слой, в зависимост от цвета, който искаме да постигнем - по-тъмен и блестящ или по-светъл.

Снимка 456209

Източник: iStock

Бутон за контрол на температурата

Ако печката ни не ни позволява прецизен контрол на температурата и това ни пречи да приготвяме по-претенциозни ястия, тогава бихме могли да се поинтересуваме за бутон за контрол на температурата, който да подмени обикновения бутон на печката. Такъв може да бъде поръчан от Kickstarter.

Meld имат датчик за температура, който засича дали ястието е готово и кога трябва да се изпече по-силно или по-слабо. С приложение на смартфона се предоставят данните, от които се нуждаем, за да приложим напълно рецептата.

Термометър за фурна

Термометрите за фурна се изработват от устойчиви на високи температури материали и се поставят вътре във фурната за по-голяма прецизност при готвене. Дори и да не можем да се радваме на фурна с електронни настройки и дисплей с точни градуси, термометърът за фурни ще ни позволи настройването на онази температура, с която ястието ни накрая да се получи като на снимката от рецептата.

Снимка 456211

Силиконови килимчета за фурната

Печките с модерни технологии за самопочистване чрез изпаряване на вода или абсорбиращи мазнините пана могат да достигнат до доста пиперливи суми. Ако бюджетът не ни позволява една такава фурна, можем да добавим към фурната на традиционната си готварска печка килимче за печене, произведено от силикон, което е устойчиво на високи температури и ще улесни почистването. По този начин мазнината и ястието ще капят по килимчето и ще направи много по-лесен процеса на чистене след това.