От Илон Мъск винаги очакваме неочакваното. И той не ни разочарова - изпълнителният директор на Tesla и SpaceX обяви награда от 100 милиона долара за екипа или организацията, която създаде устройство, което улавя и премахва въглеродния двуокис.

Името на това "състезание" е XPrize Carbon Removal, наградата се осигурява от самия Мъск и фондация "Мъск", а организатор е неправителствената организация XPrize Foundation.

Внушителната награда цели да стимулира дизайнери и новатори да изобретят машина, която улавя големи количества въглероден двуокис директно от атмосферата или от океаните.

Земята, атмосферата на планетата, въглеродният диоксид и явлението, което забелязаха учените

Какво се случва с атмосферата на Земята

Повече от интересно

Мъск и XPrize Foundation се надяват по този начин да се намери решение, което да помогне за премахването на един гигатон (или един милиард тона) CO2 от атмосферата на Земята за година.

Организаторите подчертават, че до 2030 г. човечеството трябва да може да "улавя" по 6 гигатона въглероден двуокис на година, а до 2050 г. - по 10. Само така ще могат да се изпълнят договорките от Парижкото споразумение за климата.

XPrize Carbon Removal започва тази година и ще продължи общо четири години, като това е най-голямата парична награда, давана някога за нещо на планетата. Но, както подчертават от организацията, състезанието "цели справянето с най-голямата заплаха за човечеството - климатичните промени."

Пълни детайли за XPrize Carbon Removal ще бъдат налични на сайта на организацията на 22 април - Денят на Земята.