11 години след първата разходка извън орбита на първия космически кораб на Space X, Илон Мъск с гордост представи новия прототип, към който има огромни очаквания - Starship.

"Това е Светият Граал на космическите кораби", зави нескромно милиардерът на специално събитие в централата на компанията си в Тексас.

Огромната машина за космически пътувания, която изгря в целия си блясък в събота, 28 септември, е плод на тригодишния труд на работещите в SpaceX.

Снимка 445262

Източник: GettyImages

Starship се очаква да извърши своя първи полет извън орбита на Земята в рамките на следващите шест месеца. Ако всичко премине по план, още следващата година ще се осъществят и първите пътувания с екипаж на борда.

Снимка 445258

Източник: GettyImages

Космическият кораб е за "многократна употреба" и ще се връща отново на нашата планета, за да изпълнява ролята си на междупланетно такси. Основните му цели са Луната и Марс, като най-вероятно първо ще кацне на естествения спътник на Земята.

Starlink, SpaceX, Aeolus и първият инцидент със сателит на Мъск

Първият инцидент със сателитите на SpaceX и Мъск е вече факт

Starlink сателит е бил твърде близо до сблъсък

А поредната смела мечта на Мъск е да направи космическите пътувания толкова достъпни и обичайни, колкото и въздушния транспорт. За него това е логична стъпка в бъдещото развитие на човечеството, което в никакъв случай не бива да се ограничава само в рамките на нашата планета, пише Reuters.