Собственикът на частната космическа компания SpaceX Илон Мъск не веднъж е говорил за туризъм в открития Космос. Но всъщност по-сериозната му цел е колонизирането на Марс.

Илон Мъск, Starship и най-важният проект на SpaceX

Най-важният проект на Мъск и SpaceX

Успехът е все по-близо

Предприемачът милиардер върви бавно, но уверено към осъществяване на целта си да помогне на човечеството да колониризира Марс.

А от изказването на бизнесмена по време на видеоконференция на Марсианското общество става ясно и къде, според него, е най-подходящото място за изграждане на първата обитаема станция на Червената планета.

Снимка 501024

Източник: iStock

"Вероятно най-подходящи биха били северните ширини, отбеляза Мъск. Хората биха желали да се заселят в близост до онези райони, където има лед. Той може да бъде използван за получаването на кислород и на енергия. Освен това, там могат да се осъществяват по-лесно кацания на апарати, които се използват за забавянето на полета при кацане в марсианската атмосфера", казва Мъск, цитиран от ТАСС.

Илон Мъск, първата мисия до Марс, колонизирането на Червената планета и какви са прогнозите му

Оптимист ли е Мъск за заселването на Марс

Какво не бива да се премълчава

Първите задачи на пилотираните експедиции до Марс трябва да бъдат изготвянето на гориво за ракети и създаването на системи за свръзка. "Ще трябва също да бъде наблюдаван добивът на лед за получаването от него на годна за дишане атмосфера и на гориво.", подчерта Мъск.

Илон Мъск, SpaceX и реакциите след успешното изстрелване на Falcon 9 с кораба Crew Dragon

Триумфът на Илон Мъск

Резултатът от 18 години усилен труд

По неговите думи, за осъществяване на връзка със Земята могат да бъдат използвани мощни лазери на околоземна орбита.