Докато у нас електромобилите все още са рядкост, въпреки че всички знаем, че са бъдещето, все по-често чуваме за проекти, които ни изглеждат меко казано фантастично. В това число включваме и летящите превозни средства, каквито вече видяхме не едно и две на ниво прототип.

Летящ мотор, JetPack Aviation (JPA) и кога излита научнофантастичният байк Speeder

Кога излита първият летящ мотор

И каква ще е цената му

В повечето случаи обаче те са проект на нови стартъп компании, които искат да блеснат и да привлекат вниманието. Сега техен конкурент в този бранш става един утвърден автомобилен производител от Корея - Hyundai.

Тази седмица компанията представи проекта си Supernal - електрически, автономни летящи таксита S-A1 Personal Air Vehicle с места до петима пътници. По план те трябва да полетят за пръв път през 2028 г. А за да го изпълни, се създава цяла нова компания, която ще бъде базирана в САЩ.

В основата на проекта е самото летящо такси, концепцията за което бе представена за пръв път на изложение в Лас Вегас миналата година. Освен него обаче ще е необходимо и създаване на допълнителна инфраструктура, като например вертипорти, където превозните средства излитат и кацат.

"Имаме смели амбиции в Supernal, но да бъдем първи на пазара не е една от тях", категорични са от новата компания, където очевидно искат да акцентират преди всичко на качество и ефективност. Все пак, и репутацията на Hyundai е заложена тук.

Опитът на корейския автомобилен производител ще бъде използван по най-правилния начин, а от Supernal целят да предложат краен продукт, който е не само иновативен и създаващ изцяло ново изживяване, но и достъпен за повече хора.

За целта ще се използва и приложение по подобие на Uber, с което потребителите на летящата автономна транспортна мрежа да могат да си поръчват такси от точка А до точка Б.

Предвижда се и сътрудничество с други компании, предлагащи транспортни услуги, за да могат да се комбинират две или повече превозни средства в зависимост от маршрута.

От Supernal обещават още да покриват "най-високите стандарти за безопасност, шум и ефективност". За целта събират екип, включващ специалисти от автомобилната, аерокосмическата и други технологични индустрии, обединени от идеята за "устойчиви превозни средства, които имат потенциала да развият начина, по който живеем, работим и се забавляваме", предава Daily Mail.

EASA, летящи таксита и кога ще ги видим във въздушното пространство на Европа

Кога ще излетят първите въздушни таксита в Европа

Малко остава

Дъщерната компания на Hyundai вече е в партньорство с Urban-Air Port за разработването на инфраструктура за градска въздушна мобилност. Очаква се следващата година да представят и своя първи пълномащабен вертипорт във Великобритания.