Американската мрежа за градска въздушна мобилност (UAM) вече обяви, че през 2024 г. ще пусне първите електрически летящи таксита в Лос Анджелис, за да улесни бързото и достъпно предвижване в Южна Калифорния.

Летящи таксита, Лос Анджелис, Maker и новата мрежа за градска въздушна мобилност (UAM)

Градският транспорт на бъдещето е във въздуха

И естествено е на ток

Тези дни и европейският й еквивалент - Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), излезе с подобно изявление, което ни дава надежди, че този вид платена въздушна услуга скоро ще стане факт и тук.

От Reuters съобщават, че вече няколко фирми от Стария континент са представили разработки на летателни средства както за пътнически цели, така и за безпилотни товарни полети, като доставка на медицински консумативи.

"Вярвам, че търговското използване на (въздушни) таксита може да започне през 2024 или 2025 г.", казва Патрик Ки, изпълнителен директор на (EASA). Агенцията вече е започнала процер на сертифициране на част от проектите, но за по-леките въздушни машини.

А немският стартъп за производство на самолети и въздушни таксита Volocopter заедно с компанията-оператор на няколко френски летища Aeroports de Paris планират да демонстрират технологията за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.