Почти всички големи автомобилни производители вече са обявили големите си планове и инвестиции за следващите няколко години. А те, разбира се, включват цялостна електрификация на автомобилите им.

Hyundai представи преродената Sonata с нов дизайн и екстри

Радикалната промяна на новия Hyundai Sonata

Какво знаем за седана след Автомобилното изложение в Сеул

Това е и моментът, в който всяка компания ще се опита да спечели преднина пред конкурентите си. Такива са плановете и на Hyundai Motor Group.

От Electrek разбираме, че компанията иска да бъде, ако не на първо място, то в топ 3 на производителите на електромобили. А това трябва да се случи до 2030 г. За целта ще инвестират 18 милиарда долара в заводите си в Южна Корея.

Тези планове може и да не се окажат толкова трудни за постигне, колкото изглежда на пръв поглед. Защото за 2022 г. например Hyundai Motor Group, които произвеждат, освен Hyundai, Kia и Genesis, задминаха по продажби General Motors, Nissan и Stellantis.

Hyundai определено гледа към върха, защото вече представи електромобила IONIQ 5, който бе приет доста добре. Той пък е последван от IONIQ 6, за който се твърди, че е един от най-ефикасните електрически модели.

С тази 18-милиардна инвестиция компанията иска да увеличи производствената мощ - електромобилите, произвеждани за Южна Корея, трябва да станат по 1.51 милион на година, а тези за износ - 3.64 милиона.

Hyundai IONIQ6 - автомобил на годината според World Car of the Year Award 2023

Ето кой е автомобилът на годината според World Car of the Year Award 2023

И кои са подгласниците

Hyundai ще мисли изцяло за бъдещето, което е обвързано с електромобили, като дори се твърди, че ще разработят нова платформа за бъдещите си модели. Също така целта е да постигнат напредък в разработването на батерии и електромотори.