Точно както в е киното и други сфери има награди, които целят да отличат най-добре представилите се през изминалата година. Така е и при автомобилите.

Тест драйв, Hyundai Ioniq 5, електромобилите и защо нищо не трябва да е на всяка цена

Hyundai Ioniq 5 - доказателството, че колите на ток могат да са революционни и класически

И защо нищо не трябва да е на всяка цена

На наградите World Car of the Year Award 2023 (Световен автомобил на годината) бяха раздадени награди на модели и марки, които са се отличили най-много през изминалите месеци.

Над 100 души, част от журито, са гласували, за да наградят съвършенството, иновациите и демонстрацията на лидерски качества в автомобилния сектор.

За автомобил на година е определен Hyundai IONIQ6, който се е преборил с конкуренцията на BMW X1/iX1 и Kia Niro. Някои от изискванията, които са поставени пред победителя, е от модела да бъдат произведени 10 000 бройки годишни, цената да бъде под тази на луксозните автомобили и да се предлага на поне два от големите пазари (Китай, Европа, Индия, Япония, Южна Корея, Южна Америка и САЩ).

Интересното е, че Hyundai IONIQ6 печели и в категорията за електрически автомобил на годината. Там се е преборил с конкуренцията на BMW i7 и Lucid Air. 

Lucid Air може и да губи в категорията за електромобил, но пък е безкомпромисен победител в тази за луксозен автомобил на годината. Конкуренцията в лицето на BMW 7/i7 и Genesis G90  е останала на заден план.

За спортен автомобил на годината пък е отличен Kia EV6 GT, предпочетен пред Nissan Z и Toyota GR Corolla.

Градски автомобил на годината е Citroen C3, който се е справил с конкуренцията на Volkswagen Taigo/Nivus и ORA Funky Cat/Haomao.

Hyundai представи преродената Sonata с нов дизайн и екстри

Радикалната промяна на новия Hyundai Sonata

Какво знаем за седана след Автомобилното изложение в Сеул

В категорията за дизайн на годината големият победител е... Hyundai IONIQ6. Подгласници остават Range Rover и Lucid Air. Hyundai печели наградата за дизайн за втора поредна година, през 2022 г. първенец бе IONIQ5, пише Motor1.com.