Всички сме чували за онези специални храни, които имат почти мигновен ефект върху мозъка, либидото, потентността и представянето в леглото. Да, това са афродизиаците - познати и използвани от векове, те са кръстени на гръцката богиня на любовта Афродита. А ако днес се сещаме първо за шоколад, ягоди и стриди, то в миналото те не са били чак толкова апетитни.

10 храни с ниско съдържание на въглехидрати

10 храни за по-лесно отслабване

Малко въглехидрати, малко килограми

Според някои проучвания, преди почти всички храни са се смятали за афродизиаци. Най-малкото защото ако човек няма какво да яде, със сигурност няма да му е до секс. Но първенците са били тези, които са трудни за намиране и доста стъпи - като трюфел, гъши дроб и хайвер. В тази графа спадат и храни, които на форма наподобяват на полови органи, а дори и истински животински тестиси.

И ако днес афродизиаците се свързват предимно със секса и похотта, то през XVII век са давани на млади двойки, които искат да имат деца, свързвани са предимно с репродуктивните способности и имат по-скоро медицински цели.

Снимка 654683

Източник: iStock

Има и научни доказателства, че някои от тези храни наистина подпомагат сексуалната функция, която зависи от редица фактори на здравословното ни състояние. Така например тя може да бъде нарушена при проблеми с кръвообращението, защото тогава недостатъчно кръв достига до половите органи, което пък затруднява възбудата.

А аминокиселината L-аргинин, открита в храни като тикви, орехи и говеждо месо, се превръща в азотен оксид в тялото, което увеличава притока на кръв. Същото важи и за храни с високо съдържание на омега 3 мастни киселини, включително сьомга и авокадо.

Друг помощник е кверцетинът. Той има противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят притока на кръв. Съдържа се в ябълки, горски плодове, грозде, червено вино, чесън и черен шоколад. Но ползите от тези вещества биха се усетили само от хора, които имат нарушения в кръвообращението.

Именно заради плюсовете за сърдечно-съдовата система от умерената консумация на червено вино се смята, че и то може да подобри сексуалния ни живот. Но категорични доказателства за това също липсват, а все повече изследвания напоследък завършват с извода, че е най-добре да не приемаме никакъв алкохол.

Снимка 215716

И по-скоро балансирано хранене като това при средиземноморската диета би било от полза за представянето ни в леглото. Защото когато се храним пълноценно и даваме всичко необходимо на тялото си, хормоните са в норма, имаме повече енергия, кръвта достига до всяка част от тялото, а и винаги сме в настроение за палави игри. "Хората, които спортуват, имат здравословна диета и по-малко стрес, имат и по-добър сексуален живот", категорични са учените.

Проучване, включващо 600 жени с диабет тип 2, установява, че средиземноморската диета е свързана с по-ниски нива на сексуална дисфункция, докато друго проучване заключава, че диетата може да бъде свързана и с подобряване на еректилната дисфункция.

Когато говорим не толкова за самия акт, а за желанието за него, първо в съзнанието ни изниква шоколадът. Проучвания показват, че какаото може да увеличи притока на кръв в части от тялото ни от кръста надолу. Но няма научни доказателства за пряка връзка между консумацията му и повишеното либидо.

Снимка 654682

Източник: iStock

Дори проучване от 2021 г. показва, че жените, които по-често ядат шоколад, имат намалено желание за секс. А това може да се дължи на факта, че шоколадът може да действа като заместител на секса чрез стимулиране на производството на невротрансмитери серотонин и допамин, които също играят роля в нашите сексуални реакции. И като цяло не е намерено доказателство, че която и да е храна повишава сексуалната възбуда.

Според Джесика Абът, старши преподавател по еволюционна екология в университета Лунд в Швеция, всяка една храна, която може наистина да действа като афродизиак, може и да бъде опасна. Повечето, които приемаме ежедневно, нямат силно изразени странични действия. Затова и учените смятат, че ефектът върху сексуалното желание и функция е по-скоро плацебо - ядем стриди, защото знаем, че ще увеличат желанието ни за секс, и това наистина става, защото го искаме, пояснява BBC.

Друго обяснение, което науката дава, е, че някои храни действат положително на настроението ни и се борят с депресията и тревожността. А когато те изчезнат и се чувстваме наистина добре, то със сигурност ще ни се прави повече секс.

6 храни за запомнящ се оргазъм

6 храни за запомнящ се оргазъм

Защото не само любовта минава през стомаха

Едно е сигурно - идеята за афродизиаците е оцеляла толкова дълго, защото хората винаги са били привлечени от концепции, които обещават младост, дълголетие и плодовитост. И поради тази причина е вероятно да продължим да вярваме в тях за векове напред - независимо какво доказва и не успява да докаже науката за тези храни.