Ако преди година някой ни беше казал, че работните ни срещи ще се прекъсват от котка, която минава през бюрото на шефа, щяхме да се засмеем. 2020 г. обаче промени всички правила.

Коронавирусът, home office, работата от вкъщи и някои идеи как да я направим по-приятна

Работа от вкъщи срещу COVID-19

Обедната почивка е една от тях

Много от нас все още работят от вкъщи, а едно от неочакваните предимства е, че прекарваме повече време с домашните си любимци.

Всъщност, за много от нас четириногите ни спътници са се превърнали в нашите нови колеги. За да научи повече за тази уникална работна връзка, екипът на Джо Хемингс от Британското психологическо дружество анкетира около 700 души, работещи дистанционно и притежаващи котки.

Снимка 512236

Източник: iStock

63% от тях споделят, че котките им действа успокояващо, а 56 на сто - че благодарение на домашните си любимци се чувстват по-малко самотни. Повече от половината от тях (53%) изтъкват, че котките са подобрили настроението им, докато правят някакви забавни неща, като да минават през лаптопа. Това ги е вдъхновявало и им е давало нови сили. Освен това много британци споделят, че си говорят с мъркащите си любимци и дори им споделят работните си проблеми.

Котките, емоциите им и какво чувстват, когато печелят или губят

Котките са точно като нас

Изпитват същото, което и ние

Джо Хемингс е поведенчески психолог и работи върху изясняване на ползите от работата с нашите домашни любимци. Според нея те ни връщат усещането за нормалност, защото за тях всеки ден е просто още един ден, те живеят винаги за момента, а това е полезно напомняне да правим същото.

„Има нещо утешително в животно, което няма представа за неща, които може да ни стресират, а това е толкова успокояващо", казва тя.

Home office, работата от вкъщи и защо не е добре да я вършим в леглото

Защо не бива да работим от леглото

Може да е приятно, но не и полезно

Според нея, те намаляват нивата на кортизол и адреналин в кръвта, поддържайки тревожността под контрол, което ни прави по-спокойни, пише Mirror.