Докато хората могат да изразят с думи как се чувстват, емоциите на животните винаги са били загадка за нас. Специалисти обаче смятат, че да разбираме емоциите им, е важно, защото чрез тях ще разбираме и последващото им поведение. Освен това, когато хората знаят какво чувстват животните, ще се отнасят и по-хуманно към тях.

Котките, отглеждането им в домашни условия и как да бъдат щастливи

Как да сме сигурни, че котката ни е щастлива

Няколко прости правила

В свое изследване учени от университета в Белфаст наблюдават животните в състезателна среда, когато се борят за ограничени ресурси, например храна или партньори. 

Учените установяват, че точно като хората, котките и другите животни се радват на победата и изпадат в депресия след загуба.

Снимка 507604

Източник: iStock

Емоционалното състояние на тези, които губят, е негативно. Губещите оценяват и шансовете си да спечелят предстоящи битки много по-песимистично, което ги кара да не предизвикват потенциалните съперници. От друга страна, победителите се радват на позитивни нагласи, които ги карат да се държат по коренно противоположен начин, пише Daily Mail.

Учените доказват, че емоциите са способни да ръководят животните в тяхното поведение при избора на партньор или при грижата за потомството.

Котките, кучетата, пандемията и кои животни сме по-склонни да изоставим

Котката или кучето сме по-склонни да изоставим

Какви са резултатите от проучването във Великобритания

Депресираните "лузъри" не могат да преценят правилно заобикалящия ги свят, смята авторът на изследването Андрю Кръмп от Кралския университет в Белфаст. Те например бягат от падащите есенни листа, мислейки ги за врагове.

Доволните от победата си котки не се държат така. Те са много по-самоуверени и са склонни да нехаят за потенциалните опасности в своята среда. 

Резултатите от проучването са публикувани в списание Proceedings of the Royal Society B.