Лошата хигиена може не само да увеличи риска от предаване на вируси и болести, но и да повлияе на нашия социален и професионален живот. Колкото и да сме старателни обаче, трябва да признаем, че и на нас понякога ни се случва да се отнесем леко пренебрежително - я от незнание, я от мързел. Да видим пет от най-често срещаните хигиенни грешки и защо не бива да ги допускаме.

Обувки без чорапи

Някои от летните ни обувки сякаш не са създадени, за да носим чорапи с тях. Въпреки това обаче краката ни се потят и то много повече през горещите месеци. Ако не носим чорапи, тази пот се "излива" и се просмуква именно от обувките ни. 

Снимка 473578

Източник: iStock

Освен към миризливи крака, хората сме предразположени и към развитието на гъбични инфекции. Така че, ако не искаме да усмърдяваме излишно обувките си и да хванем гъбички, по-добре е да подберем подходящи чорапи, които няма да се виждат на пръв поглед, но все пак ще вършат своята работа вътре в обувките.

Миризливите обувки и един трик, който ще ни помогне да го предотвратим

Лесен трик за предотвратяване на миризливи обувки

Бързо и лесно

Можем също така да поставим торбички със сух чай в обувките си за една нощ, които ще попият всякаква остатъчна пот и ще спомогнат за допълнителна свежест.

Четките за грим

Не бива да подценяваме мръсотията, мъртвите кожни клетки и бактериите, които се натрупват върху нашите четки за грим. Освен че съсипваме грима си, ние също така ставаме по-предразположени към поява на акне, инфекции, петна и други.

Снимка 309450

Източник: iStock

Последствията се влошават, ако решим да споделим четките си за грим с наша приятелка например. Колкото и мил да ни се струва жестът,  най-добре да го избягваме, тъй като може да доведе до стафилококови инфекции и други кожни проблеми.

Клечките за уши

Много специалисти са на мнение, че не бива да прекаляваме с използването на памучни или каквито и да било клечки за уши. Причината е, че тези продукти могат да повредят канала или ушния барабан, увеличавайки риска от временна или постоянна загуба на слуха.

Снимка 333937

Източник: iStock

Според д-р Робърт Шмерлинг от медицинския център Beth Israel Deaconess, винаги трябва да има малко количество ушна канал, която служи за овлажняване на ушния канал и предотвратяване на навлизането на замърсители във вътрешното ухо.

Клечките за уши и опасни ли са наистина

Опасни ли са наистина клечките за уши

Няколко медицински предупреждения

Миенето на зъбите

Ако рутинната ни хигиенна хигиена включва само миене на зъбите, определено е време за промяна.

Повечето от бактериите, които причиняват кариеси на зъбите и заболяването на венците, живеят в трудни ( да не кажем невъзможни) за достигане от четката области между зъбите. Единственият начин за физическо отстраняване на тази плака между зъбите е с помощта на конец.

Снимка 405255

Източник: iStock

Не бива да пропускаме и четкането, или остъргването на езика. Ако не го почистваме, може да си докараме лош дъх, благодарение на остатъчните бактерии, които произвеждат серни съединения.

Алое вера и положителното му влияние за здравето на зъбите

Можем ли да избелим зъбите си с алое вера

Как точно ни помага да имаме по-здрави зъби

Смяна на чаршафи и кърпи

По-голямата част от тялото ни влиза в пряк и продължителен контакт най-много с чаршафите и кърпите, така че е препоръчително да ги сменяме на по-чести интервали. Що се отнася за кърпите, експертите съветват да ги използваме между три и четири пъти, след което е добре да ги сложим за пране.

Снимка 465681

Източник: iStock

Чаршафи са малко по-сложни, тъй като отговорът на въпроса колко често трябва да се перат, се влияе от няколко фактора, като например броя на хората или домашните любимци, които използват леглото, колко често правим секс на тези чаршафи и т.н. Все пак обаче препоръчително е да ги перем поне веднъж в седмицата.

Колко мръсни са чаршафите и завивките ни

Колко мръсни са чаршафите и завивките ни

Дори кучешките паници са по-чисти