Накратко - едва ли.

Надълго - възможно е Huawei и фирмената операционна система HarmonyOS да откраднат част от пазарния дял на Google и Android, но дори това е обект на доста спекулации.

Наскоро в китайската социална мрежа Weibo се появи информация, че HarmonyOS, която все още предстои да видим в целия й блясък, ще е съвместима с всички марки телефони, които към момента работят с Android.

Снимка 529294

Източник: Slashleaks

Малко след това от MyFixGuide издадоха, че Xiaomi, Oppo и Vivo вече са установили контакт с Huawei и обсъждат интегрирането на HarmonyOS със собствените им телефони.

Впоследствие Huawei в голяма степен потвърди тези твърдения в комуникация с TechRadar, разкривайки, че "HarmonyOS е достъпна за всички смартфони".

Така HarmonyOS може да се превърне в едно от най-големите предизвикателства за системата Android, която към момента захранва над 85% от всички телефони по света.

Снимка 495616

Източник: iStock

Същевременно обаче новината не ни изненадва твърде много, тъй като HarmonyOS е пригодена за работа с множество други електронни устройства, различни от смартфоните.

Големият въпрос е дали операционната система на Huawei има потенциала и арсенала от услуги, за да се превърне в ефективен заместител на Android и изключително богатата екосистема на Google.

Huawei P50, HarmonyOS и изтеклите изображения на смартфона

С Android ли ще бъде Huawei P50

Първият телефон с HarmonyOS май се задава

Каква ще е стратегията на Huawei в това начинание и доколко ще бъде реализирано то - предстои да разберем.