"Никога не знаеш", каза Винсънт Янг, вицепрезидентът на Huawei, по време на конференция в Ню Йорк тази седмица, коментирайки дали отношенията на Huawei и Google ще се запазят занапред.

Harmony OS, Huawei и новата операционна система на компанията

Harmony OS - новата операционна система на Huawei е тук

Това ще е алтернативата на Android

По време на конференцията основният фокус падна върху наскоро представената операционна система на Huawei Harmony OS, която би могла да замести Android в устройствата на компанията, ако Google "отреже" китайския си партньор.

Янг постави силен акцент върху желанието на компанията да продължи да е част от екосистемата на Google и заяви, че засега не се планира Harmony OS да бъде инсталирана на предстоящите телефони на компанията.

Вицепрезидентът на Huawei обаче разкри за феновете на компанията, че скоро ще видим смартчасовник, работещ с Harmony OS.

Въпреки това изказванията на Янг ни карат да вярваме, че отношенията между Huawei и Google далеч не са стабилни.

Ако в някакъв момент Google действително ограничи достъпа на Huawei до някои ключови технологии и приложения, китайският гигант ще е готов да реагира в рамките на ден-два.

Huawei разработва собствена алтернатива на Google Maps

Huawei разработва собствена алтернатива на Google Maps

В случай, че отношенията на компанията с Google се разпаднат тотално

Новината обаче най-вероятно ще стане публично достояние буквално часове, преди да се осъществи преминаването към Harmony OS, казват от CNET.