След месеци слухове и спекулации, ето че Huawei най-накрая представи собствената си операционна система, която ще може да замести Android, ако отношенията със САЩ продължат да се влошават.

САЩ удря Huawei с нова порция санкции

САЩ удря Huawei с нова порция санкции

Американските компании няма да могат да купуват от Huawei и ZTE

Софтуерът се казва Harmony OS, а не HongmengOS, както дълго време се смяташе.

Операционната система бе представена днес, 9 август, в Китай от самия Ричард Ю - СЕО-то на Huawei, и ще се интегрира с най-различни джаджи, включително таблети, смарт говорители, телевизори, часовници и, разбира се, смартфони.

Платформата на Huawei може да работи с конфигурации с няколко килобайта RAM, както и с огромни системи, изискващи десетки гигабайти.

Програмите, създадени за HTML5, Linux и Android също ще се интегрират с Harmony OS.

Ричард Ю разкри, че системата ще бъде достъпна и за чужди софтуерни специалисти, което дава възможност на други компании на пазара да се включат в разработката й.

По думите на СЕО-то, компанията би могла да мигрира устройствата си от Android към Harmony OS в рамките на само ден-два - в случай че достъпът й до услугите на Google е ограничен.

Huawei и Google са работели по общ продукт, който, уви, няма да видим

Продуктът, който Huawei и Google не успяха да разработят

Какво са разработвали заедно двете компании

Очаква се да видим Harmony OS за първи път в телевизора Honor Vision TV, който от утре, 10 август, ще влезе в продажба в Китай. Според някои слухове, телефоните Huawei Mate 30 Lite също ще бъдат с инсталиранa Harmony OS.

Huawei планира да пусне втора версия на операционната система още догодина, а през 2021 г. ще видим и версия номер три.