Малко след като представи новата си операционна система Harmony OS, Huawei отправи сериозно предизвикателство към Google, като разкри, че развива собствена алтернатива на Google Maps.

Harmony OS, Huawei и новата операционна система на компанията

Harmony OS - новата операционна система на Huawei е тук

Това ще е алтернативата на Android

Проектът на Huawei се казва Maps Kit и не е предназначен за масовия потребител, а за разработчиците на приложения, които ползват данни от карти, предаде China Daily.

Сред първите партньори на Huawei в това начинание са booking.com и Yandex, руската алтернатива на Google Maps.

Приложението на китайския гигант ще се свързва с локални бази данни от карти и ще е достъпно в 150 държави на 40 езика.

Maps Kit ще разполага с елементи на добавена реалност, без да се уточнява какво точно означава това, и ще може да дава информация за трафика по пътищата в реално време.

От Huawei съобщават, че картите им ще се синхронизират със земни станции и антени, които ще допълват информацията, идваща от сателитите в орбита.

Засега детайлите около Maps Kit са наистина оскъдни, но се очаква компанията да представи проекта си в целия му блясък още през октомври.

Huawei и Google са работели по общ продукт, който, уви, няма да видим

Продуктът, който Huawei и Google не успяха да разработят

Какво са разработвали заедно двете компании

Истината обаче е, че Maps Kit най-вероятно ще представлява алтернатива на Google Maps за огромен набор от услугите на Huawei в случай, че партньорството между китайската компания и Google се разпадне тотално през идните месеци.