Дори да не сме от тези, които хъркат, със сигурност имаме поне един роднина или приятел, който някоя вечер не ни е дал възможност да мигнем, заради шумното му и досадно хъркане.

Тъй като то е проблем за много хора по света, екипът от болницата в Порто Алегре в Бразилия прави проучване, за да отговори на някои въпроси. Всички участници в проведените експерименти страдат от обструктивна сънна апнея, която засяга пет на сто от възрастното население.

Обструктивната сънна апнея е често срещана болест, която се характеризира с повтарящи се епизоди на частично или пълно запушване на горните дихателни пътища по време на сън с продължителност 10 или повече секунди. То е свързано с ограничено или пълно прекъсване на дихателния поток към долните дихателни пътища.

Снимка 404756

Източник: iStock

За да разберат как биха могли да повлияят положително на хора с такъв проблем, изследователите провеждат опити с 54 пациенти, които разделят на три групи. На първата дават диуретични лекарства, втората преминала на безсолна диета, а третата била контролна и не получавала никакви медикаменти.

Учените установили, че при консумация на прекалено големи количества сол има повишено задържане на течности в тялото и се предизвиква стесняване на горните дихателни пътища, когато пациентът е в хоризонтално положение, пишат от Daily Mail.

За сметка на това изследователите забелязали, че при пациентите, които преминали на безсолен хранителен режим, се наблюдава значително намаляване на хъркането само след една седмица. Причината е, че се снижава количеството на солите в организма, а това води и до по-малко задържане на течности и подуване в областта на гърлото.

Silentnight - възглавница против хъркане

Най-добрата възглавница против хъркане

Да сложим край на безсънните нощи