Гринуич в Лондон е домът на главния меридиан, но самото посещение на световноизвестната Кралска обсерватория всъщност няма да ни накара да преминен от едното полукълбо в другото. Това е така, защото действителният нулев меридиан сега е извън мястото, където е установен за първи път през 1884 г. и то с разлика от цели 102.5 метра.

Меридианът е линия, свързваща един полюс с друг на небесно тяло, поддържайки същата дължина. За разлика от Екватора, който може да бъде физически определен, меридианите в телата, които се въртят, са напълно произволни. Можем да поставим такъв, където пожелаем, което хората правят от хиляди години. Географската дължина ни дава координати изток-запад, но работи само ако имаме нулева точка. И тази точка е началният меридиан.

Защо началният меридиан е в Гринуич

Преди години държавите определят своите начални меридиани, както желаят, но моментите, променящи играта, се случват в Англия. Там в продължение на векове техният начален меридиан минава през катедралата Сейнт Пол в центъра на Лондон, докато през 1721 г. не е преместен в Гринуич.

Снимка 630110

Източник: iStock

Приблизително по същото време са разработени начините за измерване на географската дължина в морето и първият Морски алманах е публикуван от Кралската обсерватория през 1767 г. Всичко това поставя Гринуич на картата като референтно място. Оттам са взети измерванията и така корабите намират позицията си в света - подход, който е копиран надлъж и нашир.

"Докато стигнем до края на XIX век, когато започва да става малко объркващо, защото вече имаме други национални обсерватории. Има такива Берлин, в Пулково (Русия), в Рио де Жанейро, в Осло, всяка от които има нулев меридиан", казва Луиз Девой, куратор на Кралската обсерватория Гринуич, пред IFLScience.

"Ако сте англичанин, който се опитва да прави бизнес с руснак, но вашите карти имат нула на друго място, това просто става невъзможно. Ето защо имаше тази голяма конференция през 1884 г., за да се опитаме да вземем решение за едно единствено първо начало, което всеки може да използва като нула градуса географска дължина. До този етап около 70% от корабоплаването по тонаж вече използваше британски карти и диаграми, базирани на Гринуич. Така че това беше много прагматично решение."

Снимка 630112

Източник: iStock

Защо началният меридиан е на грешното място

Меридианът се установява чрез точно определяне на времето на преминаването на определени звезди и всичко е отлично до преди няколко десетилетия. Използването на глобалната навигационна спътникова система или GPS разкрива несъответствие между това, което е установено като основен меридиан и къде всъщност трябва да бъде нулевият.

Първоначално се смята, че това е проблем, причинен от вътрешните протоколи на сателитите или малки, но постепенни проблеми с отчитането на времето. Това обаче не е така. Проучване от 2015 г. показва, че проблемът е свързан с гравитацията. Както споменахме, астрономическият метод изисква звездите да минават точно отгоре. Но колко уверени можем да бъдем къде е "горе"?

Снимка 630111

Източник: iStock

Обичайният подход е да се намери къде е "долу". Това е направено с помощта на гравитацията. В крайна сметка гравитацията дърпа всичко надолу към центъра на планетата. Гравитацията на Земята обаче не е абсолютно еднаква навсякъде, защото вътрешността на планетата и нейната повърхност имат вариации. Така че права, сочеща надолу в Ню Йорк, може да не е успоредна на права, сочеща надолу в Лос Анджелис.

"Така че измерванията, направени в Гринуич, биха били повлияни от местните вариации в гравитацията, тъй като гравитационното привличане не е постоянно около цялата Земя", обяснява Девой.

Вместо това навигационните спътници се движат около самия център на Земята, незасегнати от вариациите, защото има толкова много от тях, които извършват измервания на разстояние, че просто се изглаждат.

Снимка 630108

Източник: iStock

"И затова цялата система започва леко да се измества. И затова сателитният меридиан е на около 102 метра и половина източно от меридиана на Гринуич, просто защото той е отчел тези вариации и ги е центрирал на земята," заключава Девой.

Астрономическият подход и сателитният подход са поставени на квадрат в международния референтен меридиан, който сега е нулевият меридиан. Близо, но определено далеч от Гринуичкия меридиан.