През последните седмици една от най-обсъжданите теми в мрежите бе приложението FaceApp, което, както установихме, събира снимки на лицата ни при доста съмнителни условия.

FaceApp и какво разкриват правилата за ползване на приложението

Какво разкриват правилата за ползване на FaceApp

И как сами продължаваме да се лишаваме от поверителността на данните си

Най-вероятно в следващите години ще чуваме доста за подобни инициативи, тъй като технологията за лицево разпознаване набира все повече скорост, а изкуствените интелекти зад различните приложения в тази сфера се нуждаят от снимки, чрез които да заучат занаята.

Вчера, 23 юли, от ZDNET научихме, че в момента служители на Google обикалят улиците в няколко големи града в САЩ и предлагат ваучери от пет долара за Amazon или Starbucks в замяна на снимка на лицето на човек.

Новината е достигнала до ZDNET след сигнал на човек на име Джордж (не се споменава фамилия), който е бил в контакт с един от екипите на Google.

Джордж е приел предложението и е получил ваучера си, но преди това е трябвало собственоръчно да си направи няколко селфита от различни ъгли, използвайки камера на Google.

Твърди се, че кампанията на Google цели да събере достатъчно портрети на хора, с които да тренира алгоритмите за лицево разпознаване в Pixel 4, който най-вероятно ще разполага с подобна на Face ID технология.

Какво знаем за следващия Pixel смартфон на Google

Какво знаем за следващия Pixel смартфон на Google

Откриваме някои прилики с iPhone 11