Още в самото начало на конференцията Google I/O тази седмица Android 12 направи своя полу-дебют, за да ни даде храна за размисъл в периода до есента, когато очакваме официалното излизане на новата система. 

Не би било пресилено да кажем, че дванадесетата генерация Android се очертава като доста значима такава и ще внесе огромен набор от промени. 

Основен фокус по време на презентацията бе дизайнът, който се базира на нова концепция на име Material You. 

Снимка 531434

Източник: Google

Новият интерфейс изглежда доста по-жив и цветен отпреди, като цветовете в него автоматично се ръководят от нюансите на зададения от потребителя Wallpaper. 

Покрай новите цветове има и цял куп нови анимации, променени и уголемени бутони, като падащото меню с известия и бързи бутони също е променено и е по-лесно за управление.

Снимка 531435

Източник: Google

Друга важна новост е, че Google Assistant вече ще се извиква по подразбиране чрез задържане на бутона за включване.   

Темата за сигурността фигурира като един от основните акценти при Android 12, което е очакван отговор след множеството промени в тази област, въведени Apple с новите версии на iOS.  

В горния десен ъгъл вече ще се появява малка иконка, която ще сигнализира кога дадено приложение има достъп до камерата и микрофона на телефона. 

Снимка 531436

Източник: Google

В падащото меню са поместени нови бутони, чрез които можем бързо да елиминираме всеки достъп до камерата и микрофона. 

Въведено е изцяло ново меню на име Privacy Dashboard, което ни дава детайлна разбивка за това как и кои приложения имат достъп до локацията ни, микрофона и камерата. 

Снимка 531437

Източник: Google

Има и нова опция за това дали дадено приложение да вижда точната ни локация, или приблизителна такава. 

Към момента бета версията на Android 12 може да бъде свалена на Google Pixel, но е достъпна и за модели на Asus, OnePlus, Realme, Oppo, Sharp, Xiaomi, ZTE и други. 

HarmonyOS, Huawei и може ли новата операционна система да измести Android

Може ли HarmonyOS на Huawei да измести Android

HarmonyOS е достъпна за всички телефони с Android

Финалната версия ще се появи тази есен, но все още от Google не дават точна дата.