Понякога може и да за миг да си помислим, че технологиите са достигнали до тавана на своето развитие, но винаги се случва нещо, което ни припомня, че само се лъжем и сме далеч от застой в това отношение.

Раци, омари, ракообразни, хитин и как да се използват черупките им за производство на батерии

Може ли да се създаде батерия с помощта на ракообразни

Раците и омарите идват на помощ

В момента сякаш развитието е насочено към по-устойчивото производство на най-различни консумативи и части. Съвсем наскоро например научихме, че от черупките на ракообразни могат да се създават доста по-устойчиви батерии.

Сега разбираме, че и гъбите могат да дадат своя принос в технологичното развитие, а не само в кулинарията. Оказва се, че кожата на гъбите може да бъде използвана за създаване на биоразградима алтернатива на някои пластмаси, използвани в батерии и компютърни чипове, което ги прави по-лесни за рециклиране.

До това откритие са достигнали учени от Johannes Kepler University в Австрия, пише CNN. От тяхното изследване, публикувано в Science Advances, става ясно, че гъбата ганодерма, позната и като рейши, може да се използва като заместител субстрата, използван в някои електрически вериги.

Рейши расте върху гниещи дървета на територията на Европа и Източна Азия и образува защитна обвивка от мицел - мрежа, подобна на корен, с която се защитава средата си на растеж, дървесината.

Снимка 598168

Източник: iStock

"Те правят това, за да се предпазят от навлизането на други гъбички или бактерии", уточнява Мартин Калтенбрунер, който е един от авторите на изследването. Екипът от учени е успял да извлече този защитен слой чрез обелването на кожата на гъбите и изсушаването ѝ.

И така са стигнали и до заключението, че кожата на гъбите е по-малко изолираща в сравнение с някои от използваните пластмаси, но е безопасна за използване в електрически вериги. Макар дебелината ѝ да е подобна на лист хартия, може да издържа на нагряване над 200 градуса по Целзий.

Въпросната кожа се отличава от доста други биоразградими материали, а един от основните ѝ плюсове е, че за отглеждането ѝ не е необходим особено голям ресурс. В момента работата на учените е експериментална и е далеч от пускане в масовото производство.

Халюциногенни гъби, псилоцибин и помага ли лекарството при тежка депресия

Халюциногенните гъби в борбата с депресията

Крие ли лекарството опасности

Надеждите са обаче, че откритието им ще предложи устойчив и алтернативен материал за използване в електрониката, която не изисква дълготрайни електрически вериги.