Хубаво е, че вече в доста градове у нас и по света има ясно обозначени велоалеи, но придвижването с велосипед в градска среда все още си остава доста опасно начинание.

По данни на Европейския съвет по транспортната безопасност, смъртните случаи с велосипедисти на територията на Европа към днешна дата са около 2000 на година, но между 2010 г. и 2018 г. в ЕС са загинали 19 450 колоездачи.

Това е и причината от Ford да решат да направят специално яке, с което трудно можем да останем незабелязани, докато въртим педалите по някой булевард.

Emoji Jacket е доста приятно на външен вид яке, на чийто гръб има голям LED панел, който, както можем да предположим от името, може да свети във формата на емоджита.

Снимка 465561

Източник: Ford

Можем да избираме между три различни лица - сърдито, неутрално и усмихнато, с което бихме могли и да предаваме съобщения на шофьорите около нас.

Изборът на емоджи се случва чрез малък панел, който се прикрепва към кормилото, а от бутоните в него можем също така да даваме сигнал при завиване или спиране.

Снимка 465560

Източник: Ford

Emoji Jacket е част от кампанията "Споделяй пътя" на Ford, която цели чрез подобни продукти и различни инициативи да намали смъртоносните пътни инциденти.

Lumos Matrix - футуристична каска за феновете на тротинетките и велосипедите

Идеалната каска за феновете на тротинетките и велосипедите

Край на ръкомахането при завои

Засега не знаем кога ще можем да си купим якето, нито пък колко ще струва то, но подкрепяме идеята за него с две ръце и се надяваме цената му да е достъпна за всички колоездачи.