Фибрите и редовният стомах едва ли са най-привлекателната тема на света. Точно заради това обаче тя остава пренебрегвана, а за човешкият организъм фибрите са важни за много неща - от чревната микрофлора и регулирането на холестерола до превенция на по-сериозни заболявания като диабет, и рак.

Снимка 486581

Източник: iStock

Кои са начините да разберем, че не консумираме достатъчно от тях? От Well & Good ни съветват да следим за четири неща. Първото от тях е ходенето по голяма нужда (казахме, че темата не е от най-приятните).

Ако то се случва нередовно и трудно, най-вероятно не пием достатъчно вода и не ядем храни, богати на фибри, каквито са добре познатите суперхрани чия, ленено семе, киноа, както и боровинките, малините, карфиолът, зелето, гъбите.

Снимка 536693

Източник: iStock

Втори признак може да видим в постоянния ни глад и желание да хапнем още нещо. Фибрите са храните, които ни карат да се чувстваме сити. Третият е липсата на енергия - фибрите карат тялото да усвоява по-бавно въглехидратите. Този процес пък държи нивото на кръвната захар стабилно.

Снимка 532899

Източник: iStock

Недостатъчната консумация на богати на фибри храни води и до повишаването на нивата на холестерола, както и на кръвното налягане. Май не ни трябват повече причини да се запасим с киноа и овесени ядки за закуска!